boby07 - Tissot PRC 200 koji si postavio ima mehanizam ETA G10.211. Ovo je kvarcni mehanizam sa 4 rubina, iz najslabije ETA-ine serije - Fashionline. Prakticno se ne servisira vec kompletno menja, kada dodje do kvara/habanja. Ovo znaci da ne mozes da ocekujes da potraje desetinama godina, kao sto ce izdrzati neki automatik (i naravno - ima dosta plasticnih delova, sto omogucuje manje trenje, dakle - nije a priori lose resenje, mada je definitivnno manje cenjeno).
Usput - Tissot je u vlasnistvu grupacije Swatch Group, koja je vlasnik i mnogih drugih velikih imena (Certina, Mido, Hamilton, Longines, Omega, Blancpain, Breguet, GO...) a takodje su objedinili vlasnistvo nad najjacim proizvodjacima mehanizama (ESA/ETA, Valjoux, Unitas...) - tako da u Tissot ugradjuju tako reci "in-house" mehanizme
(ovo in-house sam namerno stavio pod navodnike).
Citizen / Miyota (isto vlasnistvo) Eco Drive mehanizmi su odlicni, prestizni, sa dugim vekom punjive baterije ali velika vecina nema ni jedan rubin i naravno - obilno se koristi plastika u njima
. Cini mi se da je oznaka ovog mehanizma H500 i koliko znam - ovaj mehanizam ne poseduje ni jedan rubin. Prema
proizvodjackoj specifikaciji - baterija traje do 5 meseci.
Moj glas ide svakako Fortisu dok bi drugo mesto zauzeo Citizen a tek trece inace vrlo lepi Tissot.
EDIT: Fortis ima vrlo kvalitetan ETA automatic 2824-2 - jedan od najcescih mehanizama, sto garantuje dug radni vek, odlicne karakteristike, obilje rezervnih delova za lako i jeftino servisiranje desetinama narednih godina.
Bookmarks sajtovi