Strana 2 od 2 PrvaPrva 12
Prikaz rezultata 11 do 14 od ukupno 14
Like Tree20Likes

tema: Hamilton - nov field ili polovna panda?

  1. #11
    Stariji član
    Član od
    8.5.2017.
    Poruke
    1.924
    Lajkovi
    13233
    Reputacioni uticaj
    402

    Određen forumom Re: Hamilton - nov field ili polovna panda?

    Svaki vintage sat mora da pokaže znakove staranja. To nije ništa neobično.

    Dosta toga zavisi od toga da li se takav sat nosio u pretežno suvoj ili pretežno vlažnoj okolini. Dugo izlaganje suncu odnosno UV žarcima će doneti žutu ili žutu-narandžstu boju brojčanika. Pošto je osnova brojčanika napravljena iz metala, kada se sat nosio u pretežno vlažnoj okolini onda patinira zahvaljujući oksidaciji, koja je razvidna po tome što je ta patinirina površina napuknuta odnosni sadržava minijaturne plikove.

    Do svega toga je dolazilo iz razloga, jer su lakovi za premazivanje brojčanika bili napravljeni iz nitroceloluze, koja je vremenom postala porozna, što je dovelo do toga da su kiseonik i vlaga došli u kontakt sa metalnom podlagom i započeli proces oksidacije odnosno patiniranja.
    Viši kvalitet laka je prozrokovao jednokomernije patiniranje, dok je kod slabijih dolazilo do većih i znatno primetnjiih razlika na oksidiranim slojevima. Npr. Patek, Rolex i mnogi prestižni brendovi su koristili lak sa nazivom Zapon, a njegovo patiniranje je dovodilo do stanja brojčanika, koji je dobio naziv Tropical Dial i izuzetno je cenjen kod kolekcionara.
    Takav brojčanik može udvostručiti cenu vintage sata.

    Danas se najviše koriste sasvim drugi lakovi, uglavnom iz poliuretana, koji su neprobojni i time ne dozvoljavaju kiseoniku i vlagi kontakt sa metalnom podlagom brojčanika a time i proces oksidacije. Moderni satovi će sasvim drugačije stareti nego nekadašnji i nema nikakve bojazni, da će kod korektno održavanog i nošenog sata doći do sličnog procesa.
    Poslednja ispravka: Haifisch23 (14.9.2024. u 15:43)
    eee, BucaJr., Giurra and 2 others like this.

  2. #12
    Stariji član Avatar korisnika BucaJr.
    Član od
    9.8.2011.
    Lokacija
    New Now
    Poruke
    627
    Lajkovi
    4520
    Reputacioni uticaj
    17

    Određen forumom Re: Hamilton - nov field ili polovna panda?

    Mojih 2c, ako smem, je da glasam za Intra-Matic. Lepši mi je navijač, ali je sa automatikom lakše živeti a ima i datum što je meni lično i subjektivno bitno.

    Karakteristike (hronograf, 'panda', ima uspešnog prethodnika i sl.) ga definitivno uzdižu u odnosu na Khaki Field King i značajne su za ono što si sam naveo da su ti želje.

    btw, da se osvrnem na novo-polovno, meni apsolutno nije prblm kupiti polovan sat u dobrom, očuvanom stanju. Nema tu velike filozofije i bojazni da nešto neće da radi dugi niz godina uz adekvatno održavanje ako je u trenutku kupovine sve kako treba. A i kod novih satova sa garancijom se dešava svašta u današnjoj eri hiperprodukcije.


    Svakako javi šta si uradio...
    eee, bgmoto and Haifisch23 like this.

  3. #13
    Mlađi član
    Član od
    5.6.2015.
    Poruke
    71
    Lajkovi
    386
    Reputacioni uticaj
    10

    Određen forumom Re: Hamilton - nov field ili polovna panda?

    Kupovina će biti krajem meseca. Napisaću šta sam uradio i šta je presudilo. Još uvek nisam definitivno prelomio, veliki uticaj na odluku vuče i finansijski aspekt.
    eee likes this.

  4. #14
    eee
    eee je sada online
    Moderator Avatar korisnika eee
    Član od
    27.1.2009.
    Lokacija
    privremeno u Beogradu :)
    Poruke
    3.680
    Lajkovi
    7537
    Reputacioni uticaj
    162

    Određen forumom Re: Hamilton - nov field ili polovna panda?

    Sad se setih, početkom decembra bomar obično ima akciju odbrojavanja popusta do nove godine. Ne počnu baš prvog, ali moglo je i 27% da se uhvati prvog dana. Ako ti se ne žuri, možda da sačekaš? Osim njih, verovatno će i rumuni imati neku akciju za black friday. To obično traje nekoliko dana u novembru ako ne i ceo novembar. Hamilton im je uvek na popustu. Kultho se zove radnja, imaju i sajt i radnju u Temišvaru

Strana 2 od 2 PrvaPrva 12

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •