Sve ovo, što je napisao kolega je potpuna istina i sa time se slažem. Čak i danas ovlašteni servisi na vintage satovima rade nešto slično i ja sam se usprotivio tome, kada su zato bili javno optuženi na ovom forumu i objasnio zašto se na Sub ili bilo koji sat ne može više staviti naznaka T Swiss Made T.
Ne znam, da li se radi o nekoj hipsterskoj opsesiji, modnom trendu i sličnoj generelizaicji, koja uvek dolazi iz nekog kvazi alter pogleda ali ne vidim ništa loše u tome, ako neko želi doći do što originalnijeg izgleda sata iz vremena u kojem je nastao. Za sebe mogu slobodno tvrditi, da nisam podlegao nikakvom modnom trendu i da nisam hipster, nego sam jednostavno hteo u potpunosti oseititi i dočarati veličinu određenog modela u svom potpunom sjaju. Čak i za ljude odnosno poznavaoce tog segmenta, koji su mi nesebično nudili pomoć, ne mogu reći, da su hipsteri i žrtve Hodinkee obeležavanja, već su predani ljubitelji horologije, na koju gledaju isto kao ja - na spoj umetnosti, znanja i tradicije.
Nemam ništa protiv sličnog pogleda na sve ovo, kojeg je opisao kolega Sin.er ali najlakše je sebe staviti u poziciju znalaca sa alternativnim stavom i osuti paljbu na mainstream. Ovo me podseća na čuvene komentare Sex Pistolsa, koji su za Led Zeppelin, Deep Purple, Black Sabbath, Grateful Dead, Pink Floyd tvrdili, da su odavno pregaženi dinozauri rock'n'rolla a istovremeno su riff za Pretty Vacant "pozajmili" od Abba, sladunjavog instant pop hita ,S.O.S.
Osim toga, vraćanje u vintage originalnost nije tipično samo za horologiju. Slično je na skoro svim područjima umetnosti. Nekad su se Bauhaus stolice, stolovi, svećnjaci bacali u smeće a danas su traženi kao Rolex Daytona iz 1963. Slično je sa gramofonskim pločama, koji dolaze iz vremena nastanka određenog dela. Neke stare igračke, po kojima su deca nekad balavila, su dansas vredne, ko četvorogišnje školovanje na Harvardu.
Hipsteraj, šminkeraj ili samo kolekcionarska strast. Ako ne razumeš, ne kritikuj. Ne postoji samo jedna istina.
Bookmarks sajtovi