Znam za Alpinu, a i za Dugenu (Deutsche Uhrmacher-Genossenschaft Alpina), poenta je bila u nemackoj skoli casovnicarstva, malo sam bio nedorecen u svom postu.
Da, tacno je za L490, javno se izvinjavam, povezao sam pogresne kalibre po secanju:
Election 875 - Marvin 700, Election 885 ( ustvari 875 na 21600 bph) - Longines 490.
E sad, probacu da dokumentujem, imam jos uvek negde po fiokama dva razlicita Marvina 700, jedan ima ispod balansa ut 176... Provericu u svakom slucaju
E sad, sto se tice produkcije, omege i seika, stoji da je Omega visa klasa u odnosu na Seiko, pa mozda i Grand Seiko.
Pohvala Seika sa moje strane se odnosi na filozofiju kvaliteta, pristup izradi i samoj izdrzljivosti tih satova generalno. Naravbo da nisu COSC, mada koliko vidim japanci i ne mare za to previse, oni rade po nekim svojim JIT standardima... Hajime Asaoka proizvodi satove od 100k usd bez pominjanja COSC u svakoj prilici. Naravno , COSC je bitna garancija tacnosti i standarda, ne osporavam... Samo dajem drugi ugao gledanja na svajcarski pristup. To vazi i za monopolski spor koji se godinama vodi protiv Swatch grupe jer ne zeli da vise prodaje delove nezavisnim kucama itd...
Iskreno, nisam znao za jump hour patent, bio sam ubedjen da je to patent Corteberta ali ocigledno da mi je izvor pogresan ili sam ja bio povrsan... Uglavnom, to ne umanjuje znacaj Corteberta u celoj prici...
Sto rece moj majstor, "ako hoces da naucis nesto, prvo ne smes da imas sujetu.. Slusaj, gledaj i pamti"... Inzinjerski pristup...
Hvala na komentaru, stvarno je na mestu i dobrodosao
Sent from my ELE-L29 using Tapatalk
Bookmarks sajtovi