djolemag kaže:
Moja velika zamerka je to sto, ako uzmemo cinjenicu da sirom sveta male firme, radionice i pojedinci redovno servisiraju satove mnogih obicnih ljudi, njihov izvor novih ili novih-starih delova su upravo te dobavljacke kuce izvan Swatch grupacije, j ao Esslinger, Ofrei, CousinsUK itd... Svima njima zivot zavisi od dobavljivosti delova. Priznacete, nije isto kad vam casovnicar kaze da je kupio i ugradio nov deo u originalnoj ambalazi ili nesto izvadjeno iz starog ili sa eBay-a.
Opet, svi ti brendovi vrlo cesto ne primaju na servis stare modele vec samo aktuelne itd . Kome se okrenuti u tom slucaju?
Da ne pričamo o bilo čemu drugom, dovoljno je pomenuti opruge, koja je snaga mehanizma... Ako treba da platis sada 30 eura za nesto sto je kostalo pre dve godine 4 eura, zar nije to losa poslovna politika, monopol ili sta vec?
Secam se vremena kad je nov kompletan balans za ut/eta 6497 kostao 18 eura, sad je preko 65... Tuzno, za 6497-1 kosta mnogo manje, jer je za etachron, nema klasicnu klecnu... Htedoh reci, vise se isplatilo i meni i vlasniku da promenim balans i da od upropascenog sata dobije nesto sto vredi, po toj ceni. Sad to vec nije moguce.
Konacno, svi ti mali nezavisni watchmakeri sirom sveta odrzavaju popularnost tih starih brendova, servisiraju svakakve satove, izvode cuda jer za taj posao ipak treba imati strpljenja, strasti i posvecenosti... Opet, oni nemaju podrsku u nabavci delova od strane tih istih brendova, pa se okrecu dobavljačima koje sam pomenuo. E sad se i njima zatvaraju vrata i to polako dovodi do kolapsa celog sistema i lanca ishrane ... U tom smislu, nervira me taj stav cele svajcarske industrije...
Sent from my ELE-L29 using Tapatalk
Bookmarks sajtovi