Pozdrav,
Da, izuzetno volim da citam sajtove ciji su autori pravi entuzijasti...
Helvetia mi je oduvek delovala kao ugladjen sat, koji god da uzmes za primer... Recimo, dzepni satovi su im robustni, izdrzljivi... Potom, taj deo oko pilotskih satova je jako intersantan, takodje...
Servisirao sam vise primeraka serije 83x i svi su stvarno odlicni za rad... Veoma slican osecaj kao kod Omega iz 70-ih.. Sve je pedantno , na mestu, lepo se uklapa, sto bi rekli majstori - "samo legne".
I lepo rade, nema nedoumica "sta mu je"
Elem, imao sam 80c i 82c, secam se da nisu odavali utisak da ce to baš ići glatko, ne umem da opisem taj osecaj... Uglavnom, jedan je proradio bez muke i zadivio me kako glatko radi... E drugi sam zapamtio
Kad sam sve spakovao, pregledao, podmazao itd, poleteo je. Ostalo je samo da podmazem shock protection rubine (zato ih dobro pamtim
, in house)... Sve ide kako treba i odjednom ( na cistom radnom stolu sam radio) nema donjeg rubina... I nema i nema i nikad ga nisam ni nasao...
Trazi po netu, oglasima itd, nema niko.
Kontaktiram gore pomenutog Mitku (ranije smo vec saradjivali), pitam ga da nema negde itd, slucajno...
Covek mi posalje, free of charge, stigne paket iz UK za 5-6 dana. I to sve pase, nema uklapanja, nedoumica itd... To govorim jer je rec o mehanizmu iz 1930-ih, gde je rucno doterivanje i uklapanje delova jos uvek cesta praksa...
Obzirom da Mitka nije hteo da naplati deo, poslao sam mu jedan katalog satova koji ce njemu mnogo vise vrsiti posao, bio je bas zadovoljan...
Elem, zapamtio sam H82c dobro. Toliko me je to izbacilo iz takta, glupa nesmotrena greska koju ne mogu da objasnim (somom sebi) ni dan danas, a tice se relativno retkog mehanizma, bar ga je tesko naci lokalno... Naravno, vremenom takve greske postaju retkost ali sto rece jedan majstor iz branse
"lep je ovo zanat, samo mora mnogo da se kleči...
"
Sto se tice H64, imam jednu u fioci vec par godina, nikako da dodje na red, siguran sam da je H logo ispod balansa. Uporedicu je sa UT mehanizmima koje imam, cisto da zadovoljim radoznalost...
Certina... Lepota...
Samo delovi su kao zmijska krv...
Ima jedan stari majstor u KG, mislim da sada ima 90+ godina, kad god smo pricali on je stalno ponavljao "Certina, ljudi kako se to lepo radi, milina jedna..."
Sent from my ELE-L29 using Tapatalk
Bookmarks sajtovi