Znamo i sami da je u proteklih godinu dana bilo i dobrih, ali, nažalost, i loših iskustava forumaša sa internet kupovinom, pa mislim da bi bilo dobro da forumaši koji su iskusni sa internet kupovinom iz inostranstva odvoje malo vremena i detaljno napišu svoje savete i opšte utiske, kako bi ubuduće izbegli loša iskustva.
Ovde je sve ok objašnjeno Poštanske pošiljke, ali to odudara od onoga što su mi pojedini forumaši pričali da se dešava u praksi, jer npr. tačka 3 i oslobađanje od plaćanja carine i PDV-a bi se primenjivalo samo u slučaju da poslata roba ima vrednost nižu od 70€, da je poslata besplatno i da je šalje fizičko lice koje je primaocu rođak, prijatelj i sl... U istom slučaju ako pošiljalac nije primaocu rođak, prijatelj i sl, onda primalac ne plaća carinu, ali plaća PDV...
Dakle to je zakon, a u praksi se desi da našem kolegi Urošu nisu ni ocarinili ni oporezovali pošiljku koje mu šalje pravno lice (meranom)...
Ponovo pitam, jer mi nije jasno, da li se u limit od 70€ računa "gola cena" proizvoda koji kupuješ (cena bez troškova transporta) ili cena uvećana za troškove transporta?
Npr, pošto sam trenutno opsednut traženjem pleksija za sturmanskog, šta bi bilo ako bi poručio od ovog lika http://www.ebay.com/itm/Brand-NEW-Gl...92671#viTabs_0 , da li bi mi obračunska cena bila 9,90$ ili 14,89$ (9,90 (gola cena) + 4,99 (troškovi))?
Nije dobar primer pošto ni u prvom ni u drugom slučaju ne prelazi limit od 70€, ali dobro je znati...
I da li bi u gore navedenom slučaju (naravno pod uslovom da bugarin napiše da mi poklanja predmet), u smislu tačke 3 koju su citirali, prošao i bez carine i PDV-a, ili samo bez carine?
Po meni samo bez carine, jer da bi me oslobodili i PDV-a bugarin bi morao da napiše da mi je rod rođeni (pu, pu, daleko bilo)...
Ako, npr. napiše cenu (bilo koju), trebala bi da se obračunava i carina i PDV, bez obzira na vrednost predmeta...
Vidim da je u praksi drugačije...
Onda, da li se u praksi PDV obračunava na iznos "gola cena", cena+troškovi ili iznos cena+toškovi+carina ?
Mislim, sto pitanja, trista konfuzija...
EDIT: Sad gledam da pozitivni propisi barataju terminom "ukupna vrednost" što implicira da je to vrednost uvećana za troškove, ali ne mogu biti siguran budući da nisu detaljno definisali šta podrazumevaju pod tim terminom.
Bookmarks sajtovi