Nikako kroz HR. Mene su propisno izmaltretirali na granici i posle. Bio sam sa ćerkicom od nepunih godinu dana i ženom, tako da je sve to bilo još degutantnije. Carinik me je vraćao 4 puta do špeditera i svaki put kada sam naišao me je pitao "Imate li oružje i streljivo?"... Bilo je kao u lošem vicu.
Radili su mi propratnicu za sat, pokušali(i uspeli bi da sam imao novac na licu mesta) da mi naplate "depozit" u visini carine i PDV koji može da se refundira na samo tom graničnom prelazu kada donesem potvrdu da je sat iznet iz HR i slično.
Za izbegavati. Iz Slovenije sam ušao u HR.
Ako planiraš ovakvu akciju, avionom je mnogo bolje. Direktan let do kuće i nema brige - niko ništa ne javlja.
Nemam nikakvih predrasuda, jednostavno sam naleteo na retarda kome nije bio cilj da primeni zakon već da porodicu i mene šikanira što više. Jednom je dovoljno za bar 3 života.
Doduše, možda je sada bolje pošto je HR postala deo EU.
Još jedan rezime:
Ako se kupuje preko neta, a pošiljka je skuplja od 100 evra ide 10% carine + 20% PDV na sve to.
Primer: sat 100 evra, poštarina 50 evra. Totalni iznos: 150 evra. Carina 15 evra. PDV 33 evra. Ukupni troškovi: 198 evra + možda neki sitan trošak (ležarina, troškovi otvaranja paketa i sl. ali to nije više od par stotina dinara).
Kupovina u inostranstvu: uz pasoš, traži se i dobija se obrazac za povraćaj(najbolje pitati prodavca i o ostalim informacijama) i račun na kome treba da se jasno vidi naznačen iznos cene bez PDV i PDV posebno. Imao sam slučaj gde je pisala ukupna cena pa sam carinu i pdv platio na cenu sa PDV u Nemačkoj. Nekad čovek nema sreće
Good judgement comes from experience. Experience comes from bad judgement.
Na izlaznoj granici se prijavljuje iznošenje predmeta, overava se obrazac. Vraćanjem obrasca u radnju u određenom periodu, refundira se pun iznos PDV. Ako se vraća poštom Global Blue uzima određeni procenat.
Bookmarks sajtovi