Pozdrav za Forum. Zovem se Nemanja, imam 26 godina i pisem vam iz Banja Luke.
Proslu sedmicu sam u dobrom dijelu ulozio u planiranje kupovine mog prvog sata, od prve plate na prvom ozbiljnom poslu. Htio bih da mi nesto ostane kao vjecna uspomena, a smatram da je sat savrsen za to. Kao i svaki put, kada kupujem nesto vrijednije, dosta vremena ulozim na istrazivanje. Vec sam navikao da internet ne pretrazujem koristeci srpski jezik, jer su rezultati cesto loseg kvaliteta. A onda, prilikom moje potrage, nabasam na Svet satova i ostanem zatecen. Clanovi foruma su ozbiljni, profesionalni, prijateljski nastrojeni i gaje veliku ljubav prema, zajednickoj nam fiksaciji - satu. Dosta ljubljenja guzica da predjemo na posao...
Dakle, moja dilema je slijedeca:
Koji od navedena dva sata zasluzuje vise paznje i eventualnu kupovinu?
Seiko 5 Automatic SNZH55 ili Casio Edifice EF-527D
Po mnogome bi se Seiko odmah mogao nametnuti kao logican izbor. Treba mi neko da mi to i potvrdi ili da bude "djavolji advokat", pa da iznese valjan kontrastav.
Seiko 5 - mehanicki sat, pri tome i automatik. Sat sa dusom. Kako sam shvatio, sat koji uz pravilno odrzavanje ima potencijal da nadzivi sve nas. Gdje god se pomene Seiko 5 serija, prisutne su samo rijeci hvale. Problem je sto ga nisam imao priliku uzivo vidjeti. Promjer mu je 42 mm, da li je to po vasem misljenju malo u odnosu na cijeli sat, da li uzivo izgleda zdepasto i nezgrapno? Sa druge strane, dosta pohvala sam primjetio i za Casio-vu Edifice seriju. Shvatio sam da je u pitanju kvalitetan sat sa kvarcnim mehanizmom. Dizajn sata je jako lijep. Promjer je 45 mm i mislio sam da ce izgledati preveliko na mom zglobu od 18 cm, ali juce sam imao priliku isprobati ga i bio sam iznenadjen kako dobro izgleda uzivo i kako mi stoji na ruci. Da li bi mi skok u cijeni izmedju ova dva sata bio opravdan? U Sense-u SNZH55 kosta 21850 RSD, a EF-527D kosta 17600. Usput, na jednom mjestu u Banja Luci EF-527D kosta 394 BAM (oko 24000 RSD). Zbog toga ce, mislim, mjesto kupovine ipak biti Beograd ili Novi Sad. Predlozite mi, gdje da kupim sat? Ako neko ima iskustva sa kupovinom u Bosni/RS, zamolio bih ga za savjet.
To sumira moje argumente, za i protiv. Sada mi treba vas sud. Pored toga, volio bih cuti i vase prijedloge, u slicnom rangu cijena, jer su velike sanse da sam propustio jako dobre kandidate. Volio bih kupiti sat sa metalnom narukvicom, sportski, ali elegantan. Posebno mi se dopada Aviator dizajn. Uputite me dodatno u Seiko 5 seriju. Kako sam upoznat, ovo je dosta siroka serija satova sa jako velikom ponudom, a i htio bih se jos malo uputiti u automatike. Kakvo je vase misljenje o Seiko 5 SNZH57 (sa zlatnim akcentima) i da li se ima kupiti negdje u Srbiji? Na kraju, veliki plus bih dao otkrivenom mehanizmu na poledjini SNZH55. Mozda sam naivcina za dobar marketinski trik ali i to je valjda za ljude...
Hvala vam na paznji i citanju mog prilicno dugog obracanja. Ovo je moje prvo obracanje Forumu, pa se nadam da mi je oprosteno
Sve najbolje vam zelim,
Nemanja
Bookmarks sajtovi