Često razmišljamo o kupovni nekog skupljeg sata od čije cene se na prvi pogled obično zavrti u glavi. Obično zaključimo kako je to previše novca i najčešće se od kupovine odustane. Dosadašnja iskustva sa kupovinom novih satava u radnji u inostranstvu ili preko neta govore da cena po kojoj sat može da se kupi neretko bude 30% do 50% niža od preporučene maloprodajne.
Zašto nije tako i kod nas?
Nedavno sam u jednoj našoj prodavnici satova video model sata koji mi se dopao.
Naravno da sam proverio preporučenu cenu proizvođača.
Naravno da sam proverio cenu na netu.
Cena kod našeg prodavca je bila čak i niža nego preporučena maloprodajna.
Međutim, uvek su te preporučene maloprodajne cene znatno veće nego što u stvarnosti sat može da se kupi u radnji ili preko neta. Pronašao sam na netu (pouzdan prodavac) baš taj model koji sa popustom košta 40% od preporučene cene ( Božićna sniženja). Na taj iznos, naravno treba platiti troškove transporta, carine i PDV.
Nikakav problem ne bi bio naručiti taj sat da stigne kod nas kada bi čovek bio siguran kako će mu biti naplaćeni carina i porez. Postavlja se pitanje koju će osnovicu primeniti na carini. Katalošku ili fakturnu?
Pitao sam stanovnika EU koliko bi njega koštala ovakva kupovina.
Evo ukratko kalkulacija:
Preporučena maloprodajna cena: 1,032 evra
Kupovina sata kod nas 1,000 evra
Narudžbina preko neta sa popustom (regularno, sa transportom, carinom i PDV)
Uvoz kod nas (fakturna cena): 660 evra
Uvoz kod nas (kataloška cena): 750 evra
Uvoz u zemlju EU: 560 evra
Mislim da je posle ove računice lako doneti odluku gde i kako kupiti.
Kupovina sata u radnji u inostranstvu je takođe opcija na kojoj se može uštedeti, naročito ako se ostvari povrat poreza (12% do 20%) i sat u zemlju unese na ruci, pa se tako izbegnu troškovi na granici.
Takođe se često može dobiti popust u radnji, naroćito za plaćanje u gotovini. Ukoliko se kupovina obavlja bez prethodnog dogovora sa prodavcem u ovom slučaju ne možemo znati konačnu cenu pre samog čina trgovine. Zbog toga je možda bolja varijanta da se pre puta u inostranstvo sa trgovcem dogovori cena po kojoj će se sat kupiti. Pojedini prodavci nisu voljni da pregovaraju o ceni putem maila, verovatno jer i sami na određeni način izbegavaju fiskalne obaveze, već se o popustu najbolje dogovoriti telefonom, pre odlaska u kupovinu.
Popusti koji su mi nuđeni u našim radnjama obično se kreću u rasponu od 10% do 20%, za plaćanje u gotovini ponuđeno mi je dodatnih 2% za jedan švajcarski sat.
Nisam imao iskustava sa kupovinom satova u bescarinskim zonama.
Iz prethodnog je evidentno da se uglavnom bolja cena postiže ako se sat naruči preko neta u inostranstvu ili sat kupi i donese iz inostranstva na ruci. U ovom slučaju neće se platiti porez i carina u Srbiji i samim tim budžet će biti oštećen.
Mislim da bi značajan broj kupaca, i sam sam među njima voleo da ima mogućnost kupovine sata u našim radnjama ukoliko bi cene bile niže, odnosno popusti veći, ili ih naručivao iz inostranstva direktno na adresu u Srbiji ukoliko bi bio siguran koliko će mu biti naplaćeni porez i carina. O cenama u radnjama ne bih mnogo diskutovao jer su one diskreciono pravo trgovaca, ali mi smeta što nikad nisam siguran koliko bih platio troškove uvoza ukoliko naručim sat da stigne u Srbiju.
Kakva je vaše mišljenje i iskustvo?
Bookmarks sajtovi