Pozdrav,
Počeo sam da razmišljam o tome da rasklopim (kao očistim i podmažem) i sastavim jedan 2409 mehanizam, pa možda kasnije uzmem i nešto kompleksnije. Ovo stoga što me takvi radovi opuštaju, do pre 5-6 godina sam pravio makete, one kupovne ali sam ih baš do tančina obrađivao.
Počeo sam da čitam neku literaturu, gledam klipove dok čekam još par sitnica od alata da stigne.
Trenutno mi je najveća nedoumica u čemu čistiti delove nakon rasklapanja. I da li nakon čišćenja, treba isprati delove nečim i čime to uraditi?
Takođe, da li postoji general purpose ulje za mehanizme, jer bi to bila najveća stavka u finansijskom smislu, ako bih koristio ono što sam video na nekim tutorialima i uputstvima, oni imaju posebno ulje za skoro svaki ležaj i zupčanik?
Nije toliko bitno da taj sat radi posle toga savršeno deset godina, verovatno ga neću uopšte ni nositi nikada, ali nije bitno.
Imam dva 2409 mehanizma, jedan ispravan i tačan, i drugi kome vidim da fali "hairspring" (izvinjavam se, ne znam kako to na srpskom, svi tutoriali su na engleskom a nije ni bitno na kraju dana), i rekao bih da je bio potopljen u vodu jer iz "barrel"-a izlazi rđa. Ostali delovi bih rekao da se mogu spasiti, tako da će biti donatora ako zatreba. Pritom taj drugi neispravan je mnogo lepše završne obrade, oborene ivice, visoki sjaj, Vostok "B" logo sa 2409A oznakom, dok je drugi totalni vulgaris tako da bih gledao da te elemente izmenim, stavim od ovog lepšeg. NA kraju planiram i da iskoristim taj mehanizam za nešto, imam neko 470 Amfibija kućište koje sam počeo da sređujem, poliram u DIY varijanti, uzeću nove kazaljke a možda i cifer.
Da li ovaj mehanizam može da radi bez sekundare? Da se stave samo satna i minutna i da radi?
Eto, verujem da ću imati još pitanja vremenom kako se bude bližilo ispunjenje svih preduslova za ovaj poduhvat
Bookmarks sajtovi