Već neko vreme okupira me određena vrsta "petljanja" sa satovima, što je čini mi se nekim kolegama i poznato, i polako prerasta u nekakav hobi. Pokušavam da se oslobodim toga, ali moraće postepeno. U pitanju je prepravka sata bliska "popularnoj" franken kategoriji. Konkretno: naiđe sat sa solidnim čeličnim kućištem, za male novce, sa nekom kvarcnom nebulozom koja onda ustupa mesto mehaničkom pogonu iz, opet, nekog jeftinijeg zapuštenog sata tipa Poljot, Slava, Nivada, nešto Japansko... Ili ceo set iz džepnog sata (mašina, cifer, skazaljke, krunica), po mogućstvu Unitas sa Incabloc zaštitom, prelazi u neko veće kućište i postaje ručni sat. To, kao što znamo, Ukrajinci masovno rade. Caka je što ponekad prikriju.
Gde prestaje Custom ove vrste a počinje Franken? Ako neko npr sklopi Seiko 6139 od tri različita, napravi neki mešpajz, pusti ga u prodaju i to prećuti... frankenštajn, jasno je. I u principu, kad se odradi "neadekvatna" ili divljačka intervencija na satu tako da je on udaljen od originalne, fabričke verzije, sat postaje značajno obezvređena mutacija, naročito uz prikrivanje poduhvata. Kako se odnositi prema ovome što ja radim? Iz džepnog u ručni, iz kvarcnog u mehanički, u jednom primerku, ne za prodaju (bar za sada), iz ličnog zadovoljstva i bez racionalnog razloga. Opet, čistokrvne custom varijante su nešto drugo, ipak tu ima pravila i o tome imamo odličan elaborat u tekućem poduhvatu ovog portala. Ne sviđa mi se pomisao da se bavim nečim što bi možda trebalo da krijem, nisam ilegalac. Sa druge strane, meni je izuzetno zadovoljstvo nositi upgraded Slavu (koju inače verovatno ne bih stavljao na ruku) u čeliku, ozbiljnijih dimenzija od originala, sa Pugovim kaišem. Sledeće što planiram sa tih sedam, osam komada je potpuno uklanjanje svih oznaka i brenda uz izmene cifera i skazaljki, tako da epitet Custom možda bude opravdan.
Da sumiram sopstveno mišljenje: ako je kreativno, unikat i sa ukusom - može. Ako je zbog zarade, prikriva se i "fingira" original - ne može.
Šta mislite?
Bookmarks sajtovi