Ja sam gledao dosta modifikovanih Seiko modela iz SKX serije, i zašto da ne, kao što reče Angel prilagodiš sat svom ukusu, npr. meni se skazaljke ne sviđaju na SKX007 i kad bih ga kupio rado bi ih promenio...
Ja sam gledao dosta modifikovanih Seiko modela iz SKX serije, i zašto da ne, kao što reče Angel prilagodiš sat svom ukusu, npr. meni se skazaljke ne sviđaju na SKX007 i kad bih ga kupio rado bi ih promenio...
@sima:verovatno je u pitanju tzv sito-štampa,tako da bi trebalo kontaktirati neku firmu(iz oglasa) koja se time bavi,ali bi im trebalo odneti nacrt dizajna(bar je tako u teoriji)
E sad da li će hteti da rade par komada.....pitanje je .......kao i koliko će da košta takva kvalitetna sito-štampa
Ja ne znam šta da dodam pošto je Sima sve rekao. Udahnuti novi život odbačenom satu, naučiti nešto novo, zabaviti se i pritom stvoriti nešto autentično, svoje... zašto da ne?! Ima zaista mnogo primera na netu gde su ljudi činili prava čuda od starih, već otpisanih satova.
Ja već neko vreme jurim Hamilton mehanizme iz njihovih džepnih satova ne bih li sebi, nadam se uz malu asistenciju časovničara, napravio pilotski sat kakav želim. Projekat će se kad tad realizovati, samo da se dođe u posed jednog dobrog i ispravnog mehanizma.
Recimo, jedan primer iz komšiluka koji je meni interesantan... Da li je čovek entuzijasta sa viškom mehanizama i delova ili časovničar zaista ne znam, akcenat je pre svega stavljen na sam mehanizam ali bih rekao da je suština ista a krajnji rezultat zaista zaslužuje svaku pohvalu.
Krenulo se od ovoga...
Da bi se završilo na ovome...
Kompletan work log, što bi se reklo na engliš, možete videti OVDE.
PRAVILNIK FORUMA :: PRAVILNIK ZA BERZU SATOVA :: VODIČ ZA POSTAVLjANjE SLIKA
"Never look back, look forward, step forward even if only half a step at a time, knowing how to be flexible in order to accept changes, be sincere"
Men invented time. Seiko perfected it.
U međuvremenu sam našao jedno kraće uputstvo na istom forumu:
"Mala kućna prerada" iliti "Šta njih dva imaju zajedničkog?"
Čovek je napravio sat od delova iz oba nekadašnja bloka, a krajnji rezultat deluje simpatično. Upravo na to sam mislio kada sam postavio temu, mada je ovde krajnji rezultat nešto drugačiji, ali svejedno, veoma zanimljiv.
@dragon, Nesa - upravo tako, sjajni primeri! Samo, ja bih jos vise voleo da sam "dizajniram" brojcanik...
@angel, majstor98 - da, moracu da se raspitam malo podrobnije kod nekoga ko to radi, a ako neko vec zna ko to moze dobro da uradi, pls javite!
jole777 kaže:
Imam drugara koji mi je upravo odgovorio da bi to mogao da odradi. Pošto je reklamiranje zabranjeno, molim zainteresovane da mi pošalju PM, pa ću proslediti njegove podatke. Inače, drugar nije iz BG, već šalje robu, a dosad sam sa njim sarađivao i mogu reći da je izuzetno pošten i savestan.
Ziv bio, Neso, i svaka cast na ekspeditivnosti!
jole777 kaže:
A pa ovako je vec jasnije. Ovo je vec druga prica. Nisam razumeo na pocetku sta je Nesa u stvari zeleo. Dakle ovo je vec vrlo lep i inspirativan posao, a vidim da ovde ima pravih umetnika
Evo mali prilog za ovu temu, mada ne spada u kategoriju iz naslova. Vise pripada "popularnoj Franken" klasi, sto moze biti posebno interesantno za dijalog. Moj ugao posmatranja je neobjektivan, volim da primetim pozitivne strane pre onih drugih, pogotovo kad su u pitanju moje sopstvene petljancije. Sklonost prema satovima ispoljavamo na razne nacine: neko je samo ljubitelj, pravi kolekcionari su nesto dubiozniji, kome novac ne predstavlja problem - onda problema nema - tu su brendovi za vrtoglavicu, ljudi od struke to gledaju na svoj nacin... a onda se tu negde prosvercuje i nekolicina koja to vidi kao relativno pristupacan hobi. Imas nekoliko starih komada, ne diraj ih, greota ih je i navijati, nekoliko elektricnih - tavore u kutiji i bezveze trose baterije, nosis Seiko svaki dan, dosadi ti... i eto ga "kreativni" crv, budi se: "covece, uzmi nesto za male pare, poigraj se, mozda ti uspe... ako ne uspe, baci i cuti. Rezultat toga je "hteo bih da budem Fortis" sat, intimno je, na lice nabacuje blag osmeh, nije na prodaju, mehanicko je i rezultuje komsijskim komentarima tipa "covece, sto se zamlacujes, imas na pijaci nove za 20 evra". Meni se, doduse dogodi da pazarim neko djubre za 500 dinara (uz osecanje gadjenja), iskljucivo zbog krunice, skazaljki, drikera... Kupim, pa posle okajavam.
Konkretan ucinak moje tvrdoglavosti:
a) Miyota 8215, nov mehanizam, za oko 2500 dinara + ne znam cije celicno kuciste + cifer i kazaljke od nekog kineza, 41mm bez krunice = nesto kao fliegeruhr za moju dusu
b) Slava, ispravna, precizna, kostala 200 dinara + kinesko (od gorepomenutog) bronzano kuciste = neobican militarac, robusan, 40mm bez krunice, ja zadovoljan, jedino sto nema luminaciju
c) Garderobni komad koji mi se iskreno dopao, kostao oko 5000 dinara, sve od celika, prava koza, 44mm bez krunice, korona na tockic klikce dok rotira, solidna luminacija, da je cifer manje "dizajniran", bio bi, pa... skoro pilotski sat. E sad, unutra je Ronda na struju, nije neka - 1 rubin, swiss parts (verovatno sklopljena na Tajvanu ili ko zna gde), tako da joj sleduje crveni karton, samo da nadjem mehaniku, dovoljno kvalitetnu a da postojece kazaljke pasuju (sto ce biti zahtevno, obicno su kazaljke sa quartza za tanje osovine). Sto bi rekli - projekat u pripremi.
Deviza kojom se ja branim kad padnem je "moj krov, moje merdevine, silazim kako ja hocu". To je za komentare koji ovakvu "delatnost" definisu kao glupiranje. Naglasavam, opet da ovakvi "komadi" nisu za prodaju, poklon, bankete u skupstini, mladje od 18... Iskljucivo licna stvar. (izvinjavam se, slikano je iz ruke)
Bookmarks sajtovi