Cini mi se da taj sat nema perpetual kalendar, tako da ces morati da podesis rucno.
Cini mi se da taj sat nema perpetual kalendar, tako da ces morati da podesis rucno.
"I have no idols. I admire work, dedication and competence." - Ayrton Senna
To sam i ja mislio,ali bolje da pitam.
Poklonio bratu Seiko 5 za rođendan (njegov prvi automatik).
Kada je shvatio da će morati da namešta vreme ako ga ne nosi 2 dana, on se zatvorio u garažu i pokušao da napravi mehanizam za navijanje.
Od nekog krša (ležaj od DVD-a, gumica od videa...) i uz investiciju od 200 din u kupovinu motora za programator, napravio je ovo:
Čak je dodao i magnetno kačenje:
Na estetici naravno još može da se poradi, ali nije loše za prvi pokušaj.
Motor je 220V sa 3rpm, ali se sat vrti 5rpm zbog prenosa.
Sada mu je dodao i tajmer, programirao ga da radi 4x dnevno po 2h.
Pitanje:
Koliki period okretanja bi bio optimalan?
Magnet neka skloni obavezno!!!!!!!!! a period okretanja...400 do 800 na 15 min....
....vreme ce pokazati ili ce on pokazati vreme....
Hmmm, mislio sam da je magnet dovoljno daleko (ispod kopče na kaišu, sa suprotne strane od sata), da neće praviti problem.
Nisam baš shvatio ovo oko obrtaja. Šta je uobičajeno kod kupovnih kutija za navijanje sata?
Niko nema iskustva ili informaciju koja je brzina okretanja i period rada kod kupovnih kutija za navijanje satova?
6-10,12 o/min. je najbolje.Period rada koliko mi se cini 1 sat rada dva ili tri odmara pa opet 1 rada ali u kontra smeru.Sve zavisi kakve su kutije ima raznih.Takvi uredjaji sluze da sat odrzavaju navijenim a ne da ga navijaju.Tako da ako obavlja tu funkciju super.
Još toliko da dodam da po linkovanoj bazi podataka mehanizmi 7Sxx trebaju dnevnih 500 do 950 punih okreta.
Mislim da sam već linkovao: Orbita Watch winders - Innovative Watch winder Designs | Orbita Watchwinders
Sve mislim da će se javiti neko upućeniji...
Takođe mislim da magnet može da smeta i probao bih da stvar rešim bez njega.
Tačno je i ovo što kaže taunus da ove sprave uglavnom služe za održavanje navijenosti.
Koji je broj obrtaja u minuti potreban? zavisi od konstrukcije - mislim da će 5rpm odrađivati posao.
Koliko dugo je potrebno da radi na dnevnom nivou?-opet zavisi od mehanizma u satu.Kažu da je potrebno 600 - 800 obrtaja da se održi već postojeća navijenost i duplo više da se sat navije do kraja. Ovo shvatiti uslovno i uopšteno.Za svaki mehanizam postoje posebni podaci.
Smer okretanja?-Jod pravih kutija za navijanje smer kretanja se menja i može se podešavati. Neki mehanizmi se navijaju u oba smera a neki samo u jednom. Kod petice se mehanizam (čini mi se) može navijati u oba smera tako da (jednosmerna) sprava tvog brata, u tom smislu, bi trebalo da bude funkcionalna.
Uostalom, eksperimentalnim putem, za nekoliko dana igranja, će burazer doći do saznanja o potrebnoj dužini rada pri postojećem broju okretaja.
Poslednja ispravka: VLADAN P (18.2.2016. u 11:13) Razlog: slovna greška
ZAJEDNO SMO SKUPA!
Kolega, gledaj ovako....svi kupovni vinderi rade na istoj bazi....minimalnan period rada je 12 do 15 i u to vreme mora da okrene 400 do 800 puta sat.Tada se zaustavi i ponovo pokrene za 3 ili 4 sata....taj proces se ponavlja sve dokle je vinder ukljucen na automatski mod. Imas vise modova rada....i imas mod da je stalno ukljucen, znaci vrti i navija neprekidno....tkz.,brzo navijanje.
Zatim imas razne smerove okretanja...samo levo, samo desno, naizmenicno....a imas i mod u kojem povecavas broj okretanja...
Ovo sam ti naveo klasicne primere na kojima radi vecina vindera....
Takodjer imas i vindere sa vise mesta navijanja...za vise satova i svako mesto moze imati svoj posebni mod rada.
....vreme ce pokazati ili ce on pokazati vreme....
Bookmarks sajtovi