Rolex definitivno nije za poredjenje.
Izohronizam prozivodjac daje u okviru merenja na 100% navijenosti i nakon 24h, mereno na timegrapher-u (mozes naci datasheet na sellita-inom sajtu, da ne kacim ovde). Za SW200-1 (u zavisnosti od "klase") to je od +/-20s za standard grade do +/-10s za top grade. Buduci da mu je rezerva snage deklarisana na 38h, posle 24h ostane na nekih okvirno 30%, tako da mi se cini da je po tvom merenju mehanizam u granicama specifikacija. Zato ne verujem da ce iko i priznati tu garanciju, ako bi ga i poslao ( premda po mom misljenju sat ti sasvim normalno radi, samo su ti ocekivanja mozda malo nerealna, nemoj me pogresno shvatiti
)
Poznata ja cinjenica da sto se vise odvija opruga, izohronizam je sve gori (uprosteno govoreci, da me sad neko ne napadne zbog nedetaljne definicije
), tako da je odgovor na deo tvog pitanja- da, normalno je da odstupanje linearno (mada strogo matematicki daleko je to od linearnog
) prati navijenost opruge, samo proizvodjac gleda da to odstupanje bude sto manje u opsegu u kome ce sat najvise biti koriscen (zato i rade merenje izohronizma na 24h, a ne na npr. 36h ili na kraju rezerve). U realnim uslovima, ako stvarno koristis/nosis sat, on nikad nece pasti tako nisko na rezervi (5-10%), cak ni blizu tih 30% ( primera radi, nosis sat svakodnevno na posao, u 17h-18h ga skidas sa ruke, u 8h-9h ga ujutru opet stavljas na ruku, proveo je u mirovanju nekih cca 15-16 sati-nalazi se na nekih ~60% rezerve , posle toga se od pokreta ruke vrlo brzo navije opet na 100%. Verujem da niko od casovnicara nece ni uzeti u razmatranje ponasanja sata na 10% navijenosti opruge. I zbog toga je i verovatno nastao ( a i ostao) onaj stari obicaj da se navijaci navijaju svaki dan u isto vreme, cak i kad maltene svi navijaci imaju rezervu snage od makar 35-36 + sati.
Rolex je opet prica za sebe, za cenu koju kosta moze npr. sebi da priusti da koristi i opruge od materijala koji obezbedjuje dosta manji izohronizam + jos verovatno sijaset resenja koja dodatno sve to peglaju.
Ovde je izgleda jedini problem nas hobi, pa posto imamo vise satova i zelimo sve da ih nosimo, oni jednostavno ne provode dovoljno vremena na ruci da bi bili uvek u top stanju navijenosti.
Bookmarks sajtovi