Пуно вам хвала обома. Умирили сте ме. Поздрав
Poslato sa JNY-LX1 pomoću Tapatoka
Пуно вам хвала обома. Умирили сте ме. Поздрав
Proradio mi sat tačno onako kao što ste mi rekli. Hvala
Maurice Lacroix 1,5 god. star. Veoma malo koristen. Kad bi se sabralo vrijeme koristenja sata u ovih 1,5 god. mislim da ne bih preslo tri mjeseca koristenja u kontinuitetu. Na pocetku sat je isao -10 sek na 24h. Sad je poceo da gubi 30sek na 24h.
Predpostavljam da je tesko reci sta bi moglo biti, ako je neko ima slicna iskustva drago bi mi blo cuti. Mehanizam je Sellita sw200.
Da li je moguce da je nastao problem zbog ne koristenja sata? Nije imao jaci udar, pade mi na pamet da je bio jedan period u malo jeftinijem navijacu, dali se mogao namagnetisati.
Takodjer mi se cini da bolje drzi vrijeme kad je navijen do kraja, nisam siguran moram provjeriti.
Sat je pod garancijom i poslat cu ga prodavcu na servis.
Lijep pozdrav i hvala na odgovoru.
Sad sam mjerio sat kad je potpuno navijen -2 sek na 24h.
Pozdrav svima. Da li zna neko gde se mogu nabaviti debele Seiko iglice za diver modele? Prevrnuh internet naopacke, ne nadjoh ili skup shipping.
Jesi proverio kod Vitanova? On je zastupnik.
Sent from my Nokia 6.1 using Tapatalk
Kod ovih nije skup shipping, samo iz USA u zadnje vreme bas dugo putuje.
https://www.ebay.com/itm/4PC-20mm-21...EAAOSwnw9aE4o1
Narucih sa ebay-a 10 kom za 13€, pa nek ide zivot A videcu i kod Vitanova, mozda imaju povoljno.
Provjeravao sam sat u svim situacijama. Mehanizam Sellita sw200. Rezerva snage 38h. Kad ostane na nekih 10h rezerve snage počne da kasni i do 1-min. Sa drugim satovima nisam primjetio ovu pojavu. Sat je star 2 god, da li mu je vrijeme za majstora. Tj da li je ovo normalna pojava.
Pozdrav
To se zove izohronizam, obicno se meri odstupanje na 24h. Dakle, ako sat radi +3s/d nad je skroz navijen, a - 27 s/d nakon 24h, izohronizam je - 30s.
To uglavnom govori o mehanickom stanju sata, opruge itd... Izohronizam se povecava uglavnom usled veceg trenja, frikcije izmedju pokretnih delova. Za slabije podmazane potrebno je vise snage za pokretanje i odrzavanje kretanja, dakle snage koju daje opruga.
Obzirom da je rec o automatik satu, ako nije navijen 28 sati, njegova opruga je se poprilicno "odmotala", te sa malom kolicinom snage koja je preostala, sat naravno kasni.
Ovo su sve teorijske stvari, u praksi, automatik koji se stalno nosi, ne treba da ima velika odstupanja. Kako se sat ponaša ako se nosi tokom dana a stoji recimo 8-9 sati tokom noci? Da li mozes da izmeris odstupanje pre skidanja sata uveče i odmah ujutru kad uzmes sat?
Sent from my ELE-L29 using Tapatalk
Bookmarks sajtovi