Danas sam pronasao ovaj Seiko koji mi je ostavio deda:
E sad, problem sa njim je sto zuri oko 1 min. dnevno. Isao sam kod 2 casovnicara i oni su dali suprotna misljenja u vezi eventualne popravke/podesavanja. Prvi je rekao da se to desava zbog starosti samog mehanizma, tj. njegove istrosenosti i da je popravka u principu moguca, ali da je dosta skupa i da nema garancije da ce sat posle toga zaista biti precizan u nekom duzem vremenskom periodu. Drugi je rekao da nema potrebe da se bilo sta popravlja, vec da ce ga on lako podesiti kada mu ja kazem koliko je tacno odstupanje za 24h. Pored toga, zeleo sam da se staklo ispolira, a ovaj drugi casovnicar mi je ponudio zamenu stakla za samo 500 din (obican kristal, jel). Sutra cu otici kod jos 3 casovnicara da cujem i njihovo misljenje, a zanima me sta vi mislite, da li je pametno nesto raditi na ovom satu? Ne znam koliko je star (pretpostavljam 30+ godina), pa nisam pametan da li je bolje da ga ostavim ovako ili da se ipak upustim u zamenu stakla i to podesavanje?
Ah, da, postoji i problem sa podesavanjem datuma, odnosno, kljuc se ne izvlaci u 2 koraka, vec samo u jednom, pa sam morao da namestam datum tako sto sam motao kljuc neprekidno dok mi prsti nisu utrnuli. Pretpostavljam da svi satovi sa datumom imaju izvlacenje kljuca u 2 stepena, prvi je za podesavanje datuma, a drugi je za vreme, ili obrnuto, nebitno. U svakom slucaju, izgleda da bi i to trebalo da se sredi, osim ako bas kod ovog sata datum mora da se namesta na tako imbecilan nacin, sto pretpostavljam da ipak nije slucaj.
Hvala unapred na svakom savetu.
Bookmarks sajtovi