Danas sam probao nesto sa svojim satom, i mislim da moze pomoci svima koji sami pokusavaju da skidaju ogrebotine.
Naime, na mom satu su polirane samo strane kucista, sve ostalo je obradjeno ali je to neko.. usmereno poliranje, znaci niz narukvicu se vide linije, kao kad posle obrade na strugu na metalu ostanu linije. Mnogo blaze na mom satu, naravno. Posto se tu vremenom nagomilalo ogrebotina, uzeo sam klasican sundjer za sudove, i abrazivnom stranom krenuo da trljam narukvicu na suvo. Naglasavam da je abrazivna strana sundjera zacudjujuce agresivna prema celiku, tako da treba vuci u jednom smeru, u mom slucaju niz narukvicu. Bice fine prasine, pa pazite gde radite, i trljajte metal sve dok ne skinete ogrebotine, sto bi trebalo da odradite relativno brzo. Zbog teksture moje narukvice, ova metoda je dala idealne rezultate - nesto izmedju brusenog i poliranog. Svetlost se presijava sa nje u prijatnom maniru, ali nikada ne moze da vam bije u oci ili da sljasti. Ukoliko hocete finis visokog sjaja, mozete da upotrebite stari fazon - vunena tkanina (cilim, recimo, otirac neki stari, oni su bas pogodni) i trljajte do besvesti. Naravno, filc je idealan ali tu treba i alat, kao i razlicita finoca, to je druga prica sasvim.
Moram da ponovo naglasim da je ovaj metod odlican za skidanje ogrebotina, manje agresivan nego smirgla a veoma efikasan, ali NIKAKO ne mozete postici veoma sjajan, "ogledalo" finis. Ako hocete donekle matirane povrsine, mozete da probate, ali ako vam je sjaj cilj, posle skidanja ogrebotina ovom metodom moracete da se bacite na finije metode. Ako vam je staklo akrilno, NIKAKO ne strugati po njemu, stvorice male ogrebotine i postace mutno. Kod mineralnog ne bi trebalo da bude problema, sredio sam bezel i zakacinjao staklo, nema tragova. Radite NA SUVO, svaka tecnost, mast ili bilo sta ce stvoriti grumencice pomenute prasine, i ta prasina ce delovati kao abraziv - i povlaciti velike, neravnomerne linije po povrsini. Sat detaljno obrisite pre pocetka, i operite sapunom posle (samo narukvicu, sat nije preporucljivo kvasiti, a jos manje sapunom)
Bookmarks sajtovi