Ovo sam odlucio na napisem cisto da podelim moja licna iskustva. Naime, cesto sam i sam kupovao polovne satove, nailazio na ne oprane, odnosno ne ociscene metalne narukvice. Sat kupim na internetu...neretko fotke sata stare po nekoliko godina ili barem meseci. U medjuvremenu sat nosen, koriscen u svakakvim uslovima. Samo je spakovan i poslan. Kada ga otpakujem, imam sta videti....a ja kakav vec jesam, odmah narukvicu dole i u potapanje.
Kako sam vec dugo u satovima, tako i dugi niz godina perem i svoje a i tudje narukvice. Najlakse je otici kod casovnicara i reci: "Majstore, deder bubni ovo u ultra-zvucnu kadicu...", ali neki put nije zgodno...ili je vikend ili...ma sijaset razloga.
Iskustvo me naucilo....prao sam ja sa sapunom, alkoholom, vrelom vodom...starom cetkicom za zube, raznim keficama....onim sprejevima i penama sto zene ciste rerne.....
Na kraju sam pronasao jedan svoj nacin koji je bas delotvoran.....
Skinuti sat sa narukvice, potopiti ga u staklenu posudu sa medicinskim benzinom, ostaviti negde vani da stoji 15-tak minuta....onda iscetkati keficom. Ostaviti jos malo da se otapa....(benzin hlapi pa pripazite da ne osusi). Kasnije oprati mlakom vodom i posusiti.
Kefice sam uzeo one decje za likovni....jednu sam skratio napola da dobijem jaci pritisak za onu skorenu necistocu.
Ako je bas u jako losem, masnom i prljavom stanju, razredim Ivasol sa vodom...opet potopim i pustim nekoliko minuta i uz stalno cetkanje ponovim postupak u medecinskom benzinu ali bez potapanja. Samo ga operem.
Evo kako moja "ekipa" za ciscenje izgleda...
a ovo su kefice, cetkice....vidite da je jedna skracena za jaci pritisak
Medicinski benzin, alkohol mozete kupiti u apoteci...cetkice kod dece (samo da vas ne vide)
Jedino Ivasol treba kupiti u prodavnici auto-opreme....gde se prodaju ulja, maziva itd...
Bookmarks sajtovi