Vidi, krstin... nije to lepo. Evo, griža savesti je već tu, nesanica...
Moje skromno iskustvo (nekoliko nazovi uspelih "pakovanja" i još nekoliko u radu):
varijanta a) asemblaž - kupiš gotovo i sklopiš... nema draži, nema izazova. A + B + C i kraj priče. To nisam radio i nemam nameru.
-II- b) moj slučaj: skupljaš delove kad šta naleti, kućišta, mašine, nekompletni, poluispravni...
Jednog dana poređaš po stolu i praviš slagalicu. Ako se nešto ne uklapa, uzmeš veći čekić (metaforički) i ubediš cifer npr da se uklopi. Metod ponavljanja uzaludnih pokušaja takođe "pomaže"... ustvari, neizbežan je. E sad, to što sam opisao je ustvari hobi a pošto nije numizmatika, svakome je prepušteno da ga uobličava i prilagođava "spram sebe". Ja ga iskreno ne preporučujem osim ukoliko vreme, spretnost i strpljenje nisu problem.
Ajmo konkretno: kućište za 6497 a da je 42 do 44mm - verovatno samo narudžbina. Ili nešto što "natrči" pa prepravka tj obrada na malom strugu. Ključ u većini slučajeva neće imati "svoju" poziciju... opet prepravka, ovog puta uz glavobolju.
O ciferu i skazaljkama neću ni da pričam. B-uhr je crn cifer, skazaljke imaju lume... to je već zubobolja plus išijas.
I mašina... nekako mi ne ide nešto malo na B-uhr, nije to to. Sa centralnom sekundarom, juriti nešto ovako:
pitanje je kad bi naišlo, da li 6498 ima sličnu stvar... verovatno da. Kompromis možda pa B-uhr sa malom sekundarom (po meni, što da ne - manje glavobolje) a inače stvar bi (sa 6498) završila na satu bez sekundare, opet što da ne, samo se zalomi vrh osovine... da ne smeta. Nije sekundara sveto pismo, mada ja volim da je vidim. Incabloc, Kif, šta god - obavezno.
Raspričah se...
Pozdravljam poduhvat, u svakom smislu.
Bookmarks sajtovi