Pozdrav svima!
Molim za pomoć nekoga ko ima iskustva sa automatic satovima. Nedavno sam kupio polovni SEIKO 5 (7019-7190). Kada sam ga uzeo sat je radio. Nije pokazivao tačno vreme, i ne znam koliko je bio navijen, ali je kucao. Podesio sam tačno vreme i nosio ga na ruci kako bi bio navijen, međutim, sat je kasnio nekih 5-6 minuta dnevno.
Pravio sam se pametan pa sam ga otvorio i pokušao sam da ga naštelujem. Ubrzao sam ga malo preko +/- jezička i uspeo da ga dovedem na 1 minut kašnjenja dnevno. Kako, naravno, nisam ni sa ovim bio zadovoljan, na sličan način sam ga još malo "ubrzao". Međutim, od tada sat žuri 5-7 minuta na svakih sat vremena! I da stvar bude gora, nikakvo pomeranje jezička više ne utiče na to da se sat "uspori".
Pošto znam da ovde ima ljudi sa puno iskustva, molim za pomoć. Da li je u pitanju ozbiljan kvar?
Još jedno pitanje. Kada su u pitanju automatici, da li oni rade tačno sve dok postoji i najmanji "stepen" navijenosti, ili usporavaju kako navijenost opada? Naime, ovih dana sam uglavnom u horizontali jer mi je noga u gipsu, pa se pitam da li noseći sat u krevetu i pomerajući ruku samo za menjanje kanala na tv-u i kuckajući na laptop-u mogu dovoljno da navijem sat.
Svaki savet i odgovor je dobrodošao. U svakom slučaju planiram da odnesem sat kod časovničara, ali kako sam već spomenuo, trenutno nisam baš mobilan , a siguran sam da znate koliko se nerviram oko ovoga.
Planiram da sat odnesem u časovničarsku radnju u Gospodskoj ulici u Zemunu (mislim da se zove "Ankerica"). Da li neko zna kakav je majstor? Preporučujete li nekog drugog za Seiko 5?
Smorio sam...
Hvala unapred!
Bookmarks sajtovi