A jel isto nije stetno za qvarcne satove vracanje kazaljki unazad?Jer sam i ja cuo davno price da za mehanicke satove nije preporucljivo vracanje kazaljki unazad.
A jel isto nije stetno za qvarcne satove vracanje kazaljki unazad?Jer sam i ja cuo davno price da za mehanicke satove nije preporucljivo vracanje kazaljki unazad.
Pretpostavljam da je vracanje kazaljki u nazad stetno kod starih tipova mehanizama kod kojih se prilikom stelovanja vremena ne zaustavlja sekundara. Kod novijih mehanizama, koji imaju mogucnost zaustavljanja i sekundne kazaljke i stelovanja vremena tacno u sekund, vracanje kazaljki u nazad ne bi trebalo da bude problem. Mislim na mehanicke satove.
Nesto slicno sam i ja cuo, ali mislim da je simke naveo razlog zbog kod ne bi trebalo da se vraca sat unazad kada se menja datum. Mejutim, ne bi bilo lose da neko od casovnicara kaze svoje misljenje, i da li steti vracanje unazad od nekoliko sati, ili je preporuka da se uvek napravi pun krug, umesto da se sat vraca unazad.
Pazi, ja na Vostoku kada zelim da promenim datum, da ne bih vrteo 2 kruga, samo sa 12h vratim na 8h pa ponovo na 12h i datum se promeni. Tako da ne verujem da preterano steti?
Drugari pozdrav,
veceras se vraca skazaljka za 1 sat unazad.
pa me zanima, da li "naviti" sat za jedan sat unazad, ili okretati skazalje 2 puta, ili 14 puta (imam sat koji pored osnovnih kazaljki, ima i malu kazaljku koja pokazuje dane u nedelji ) za ceo krug ?
citao sam negde da okretanje kazaljki unazad nije dobro ?
vase misljenje ?
pronasao sam na ovom forumu, da je neko vec poceo tu temu, ali se nije javio nijedan casovnicar da iznese svoje misljenje
Vraćanje kazaljki unazad
ja imam 2 kvarcna sata (Junghans i Skagen) na kojima bih vracao vreme za sat unazad. pa me i dalje zanima, da li je to stetno ili nije ?
pozdrav i hvala unapred za odgovor
pozdrav Zorane, upravo u toj temi koju si nasao, tj. ovoj, watchmag je dao odgovor:
Vraćanje kazaljki unazad
dakle, nije stetno na velikoj vecini satova, ali je vazno da se to ne radi izmedju 22 i 03, tj. bas kada se formalno vraca vreme. naravno, niko se nece (nadam se ) buditi u 3 da bi vratio sat, nego cemo to uciniti ujutro, tako da nema opasnosti po mehanizam.
zapravo, po onome sto sam cuo od svog majstora, manje je stetno vratiti kazaljke za sat vremena unazad, nego vrteti ceo krug unapred: kod nekih mehanizama koji nemaju brzu promenu datuma, kao sto je npr. 3133, datum se moze brze namestiti tako sto se kazaljke okrecu preko 12 ("ponoci") do, recimo 2, pa se vrate unazad do 8, pa opet preko "ponoci" do 2, pa unazad, tako da se svakim prelaskom preko 12 promeni datum. to u velikoj meri stedi osovinu, posebno ako se sat ne nosi cesto, pa je potrebno svaki put namestati datum.
jole777 kaže:
Zdravo Zorane, vecina mehanizama ce "istrpeti" vracanje sata unazad. Obicno nije preporucljivo vracati kazaljke, a kod "jump hour" mehanickih satova je cak zabranjeno, ali mislim da neces imati nikakav problem sa pomenutim satovima.
EDIT: pretece me sima hrabri
No time to lose
Bookmarks sajtovi