Pre par godina poslao sam na jedan forum poruku pod naslovom 'there is no such thing as a waterproof watch" (ne postoji vodootporan sat!). Kao sto se moglo pretpostaviti, odmah su pocele da pljuste prouke strucnjaka koji su imali 'ziv dokaz' da npr njihov sat nije servisiran 20 ili vise godina, a da je jos uvek vodootporan.
Kada razgovaramo o WR, potrebno je da iamo na umu sledece:
- sat je WR samo ako su mu dihtunzi u dobrom stanju
- stari satovi ne bi trebalo da se nose u vodi, cak i ako su dihtunzi novi jer
tokom godina dolazi do trosenja i deformacije kucista
- noviji satovi koji se koriste kao profesionalni ronilacki treba da se testiraju svakih 6-12 meseci,
a satovi koji se povremeno koriste sa plivanje, surf, ronjenje itd moraju se testirati makar jednom svake 2 godine.
Vazno je upamtiti sledece: sat je preczan meanicki INSTRUMENT koji ne trpi vodu. Voda u satu izaziva PERMANENTNO i NEPOVRATANO ostecenje. Testiraje sat redovno, servisirajte cesto i izbegavajte vodu kad god je to moguce.
Fotografije koje slede su ziv dokaz iz moje radionice, dakle ne slike sa interneta vec slike stvarnih satova. Vecina satova su otpisani, a oni koji su popreavljnei su bili SKUPA lekcija vlasniku.
Naravno, ne morate da se slzzite sa mojim stavom, sat je vas i mozzete da s njim radite sta zzelite.
Fotke slede.
Bookmarks sajtovi