meni se svidjaju......čestitke.....
meni se svidjaju......čestitke.....
LEMI
Svaka cast Pugu na strucnosti ali nekako mi je odvratno ubijanje zivotnja da bi se od njih pravili kaisevi i slicne stvari.
Tiho.
Poštujući tvoju naklonost prema životinjama želim ovim putem da ti kažem da ni jedno parče egzotične kože, sa moje strane, nije upotrebljeno za izradu kaiša a da koža nije imala sertifikat da je "od posebno gajenih" egzotičnih životinja namenjenih za preradu kože u svrhu proizvodnje raznih predmeta.
Tako, na ovoj slici koju u prilogu postavljam, možeš videti brojnu oznaku sertifikata.
U celom svetu zakonom o zaštiti divljih životinja ZABRANJENO je njihovo izlovljavanje a kazne su drastične.
Primera radi, kod nas postoji zakon koji zabranjuje sakupljanje puževa iz prirode i njihovo korišćenje u prehrambenoj industriji, već se u tu svrhu koriste puževi iz pužarnika namenjenih za njihov uzgoj i preradu.
Potpuno te razumem, naročito ako si vegetarijanac.
Inače sam veliki ljubitelj svih životinja, a u stanu imam predivnu pudlu koja , kao i svaka životinja ako se čovek prema njima odnosi sa puno uvažavanja, pruženu ljubav prema njoj višestruko uzvraća.
Ovaj odgovor shvati kao dobru nameru i nikako drugačije, kao što ja shvatam tebe.
Pugo
Glede ove stvari nisam ni tamo ni ovamo...Prosto ne znam kome se privoleti carstvu...Apsolutno razumem tihu, a sa druge strane... U stvari.... evo dok ovo pokusavam da napisem shvatam da nema druge strane... Ljudi iskoriscavaju zivotinje od kada su nastali kao vrsta. Uglavnom zbog toga sto njihove koze, kosti, meso, tetive, snagu nisu mogli zameniti necim drugim, medjutim, razvojem civilizacije smo stigli do nivoa kada u velikoj vecini slucajeva (ako ne i u svim), apsolutno mozemo zameniti bilo koji zivotinjski proizvod nekim vestackim. Proizvodimo vrlo kvalitetne vestacke materijale (mada, jos uvek im fali ''ono nesto'' da bi bili poput koze) Proizvodimo dovoljno biljne hrane, (Tu ima zackoljica. Sta se desava ukoliko otkrijemo da i biljke osecaju bol i pate.) a uskoro cemo u laboratoriji gajiti meso od maticnih celija. (Zapravo, vec se gaji, ali jos uvek proces nije dovoljno pouzdan i jeftin za komercijalizaciju). I pored svega, procice jos prilicno vremena dok se ustaljene navike ne promene i svest ne dodje do novog nivoa. Priznajem, licemer sam! I pored gorepomenutog shvatanja jedem meso i volim ga, volim kozne kaiseve i cipele. (OK, bunde od pravog krzna prezirem...). Znam da se na svest okoline moze uticati licnim primerom, podrzavam tihu u njegovim nastojanjima, ali sam nemam dovoljno odlucnosti da promenim svoje navike. Tim gore po mene, neko ne shvata pa mu nije uzeti za zlo, a ja, sa druge strane....
I keep thinking of some mechanic in rural Russia, mending his Raketa in sub-zero temperatures using nothing but a hairpin, a pocket-knife and the tyre-lever from a 1956 tractor.
off topic, izvinjavam se.
ja isto osecam bol u stomaku kad sam gladan, i takodje saosecam sa samim sobom isto koliko i sa
zivotinjama i biljkama koje jedem. to sto sam ja covek pa se nalazim tu gde sam u lancu ishrane
i sledim generacije svojih predaka pa sam vecinu dana obucen i obuven se verovatno radi sa razlogom
(da je suprotno mislim da bi me ´apsili a i bilo bi mi hladno).
ukoliko osudimo upotrebu koze i ishranu zivotinjskom hranom, onda bi trebalo da osudimo i celu
poznatu istoriju covecanstva jer su pre nas radili to isto. ukoliko se utvrdi da nije eticki jesti biljke,
a ni zivotinje, jedino resenje je zivot na infuziji, sto, slozicete se, nije bas pametno iz mnogo razloga.
to je malo bzvz, ar ne ?
Zato sam i ja gore rekao da sam negde na pola povodom ovog pitanja. Nasledje nam je takvo jer drugacije nije ni moglo biti. Tehnologija i svest su nam tako nalagale. (zato ne mozemo osuditi nase pretke). Medjutim, danas smo dosli na samo granicu tehnologije i (donekle) svesti da lagano mozemo da vrsimo tranziciju. Do sada smo morali to da radimo, a sada (zapravo ne odmah, nego za koju deceniju) su moguce alternative, pa ubijati i koristiti zivotinje (a mozda i biljke) ce biti samo stvar izbora, ne nuzde. Covek (na srecu ili na nesrecu) ima slobodu koju mu daje razum. Zivotinja MORA da radi ono sto joj kaze instinkt, covek - NE. Ako bi ono meso uzgajeno od maticnih celija bilo isto kao meso svinjceta, zasto bi terao svinjcad da pati ako postoji alternativa? Sve je ovo jos hipoteticki, nije da ce sutra to da se dogodi, ali treba otovriti um i razmislajti u tom pravcu...
Pugo, zaista izvini za ove OFF tirade!!! (Doduse, nije da se granicno ne tice koznih kaiseva )
I keep thinking of some mechanic in rural Russia, mending his Raketa in sub-zero temperatures using nothing but a hairpin, a pocket-knife and the tyre-lever from a 1956 tractor.
On topic; privatna kolekcija. Poltrona Frau koža
hm.. nekako mala slika gore... ne mogu više ispraviti
Bookmarks sajtovi