skydrummer kaže:
Piksi sve je to tačno, ja se slažem sa napisanim. Jasno je meni šta sve formira i utiče cenu i da se ti proizvodi prodaju uglavnom preko interneta, a ne u tržnim centrima i sl, pri čemu bi "on-line" prodaja trebala da pojeftini proizvod jer nema troškova kirije, režijskih troškova, troškova radne snage (plate, porezi, doprinosi prodavaca), itd. Kod kupovine kaiševa kod časovničara ( koji često nisu od čiste kože i koji se masovno proizvode) a koji koštaju najčešće od 800-1500 din treba imati u vidu da su časovničari bar treća ruka. Hoću da kažem da je duža lista troškova odnosno onih koji treba da se namire (računajući i državu-carina, porez ) pri čemu nažalost uvek više zarađuju trgovci nego proizvođači.
Rekao sam svoje mišljenje i obrazložio ga, i dalje mislim isto pri čemu ne kažem da neću kupiti ručno rađen kaiš za sat ali ću biti svestan činjenice da taj proizvod ne vredi toliko.
Takođe ne mislim da ručno šivenje treba toliko da utiče na cenu (ako utiče) kožnog kaiša za sat pa da se tim faktorom pravda razlika u ceni u odnosu na recimo kaiš za pantalone a da se sve ostalo zanemari. Odnosno da ručno šivenje pretekne i činjenicu da u takvom kaišu ima bar tri puta manje kože,farbe, konca, lepka i sl. u odnosu na kaiš za pantalone.
U ostalom ko kupcu garantuje da je kaiš ručno šiven. Meni to recimo nije bitno niti presudno. Mašinski šiven kaiš nije manje kvalitetan niti je manje ručni rad od ručno šivenog. Uostalom sve pomenute zanatlije imaju i šivaće mašine, niti to kriju, niti beže od toga a ko se kako izborio na tržištu i koja mu je ciljna grupa, to je druga stvar. Ključ svega je ono što je Vladan P rekao, koštaju toliko jer mogu, što je otprilike ono što sam naveo u pretposlednjoj poruci u zaključku.Dakle, može im se.
Naveo sam primer drugara kome je majstor za male pare napravio kožni kaiš za sat. Čovek je pogledao, procenio, ukalkulisao materijal, rad, vreme i naplatio bez da objašnjava šta tu sve treba i koliko će mu vremena trebati da šije ovako ili onako.
Ovo su moja razmišljnja na tu temu.
Bookmarks sajtovi