Pošto se u zadnje vreme sve češće safirno staklo spominje kao veliki plus, voleo bih da čujem lična zapažanja u odnosu safir vs mineralno ( i njegove izvedbe). Pustimo sad karakteristike na papiru, ovo se lakše grebe, ovo lakše puca. ja nisam merio krtost safirnog stakla, da bih znao koliko se lakse lomi, nisam merio ni lakoću grebanja hardlexa, ali osim neke doze ekskluzivnosti, nikakvu drugu prednost safirnog stakla nisam video, primetio...
Poenta ove teme su lična zapažanja, i voleo bih kada bi se uključio neko ko zaista zna razliku u strukturi, jer ono što sam ja primetio kod safirnih stakala na jeftinijim satovima je ogromna refleksija. To su verovatno tanka stakla, ne deblja od 2mm, bez AR premaza, i u praksi to izgleda ovako
Candino
seiko
Nemam sliku Orienta MF sa refleksiom, ali i on reflektuje
Fortis sa nekom vrstom premaza, daleko manje refleksije, jako citljiv u svim uslovima
seiko (mada je ispupceno staklo)
Parnis
Wenger gotovo da nema, takodje
G shock...klasično mineralno, ravno...minimum refleksije
U principu, ovi modeli sa mineralnim imaju konveksno staklo pa samim tim i manju refleksiju, ali nisam imao druge slike u galeriji, od pre. U sustini, utisak je taj da safir daleko vise reflektuje, i meni to smeta...
Bookmarks sajtovi