Dragi forumasi, od skora sam vlasnik Strele sa 3133 mehaniznom. O satu cu naknadno pisati i detaljnije ga predstaviti.
Ono sto mi je zapalo za oko je problem ilii bolje reci "bug" horonografa. Ne znam da li je moj slucaj izolovan ili je to jednostavno tako da na svim mehaniznima.
Elem, evo o cemu se radi. Hronograf na ovom mehanizmu funkcionise tako sto je centralna sekundara sekundara hronografa, a minutara hronografa je smestena na poziciji 3. Minutara hronografa se pomera u podeocima od 1min, dakle ona je stalno na nekom broju 1,2,3...30, nema medju pozicija. Tako se npr. vreme od 5'36'' prikazuje tako sto je minutara tacno na 5, a sekundara na 36.
Tranzicija minutare sa jednog na drugi podeok se ne desava trenutno, nego taj proces pomeraja traje otrilike 1 sekund.
E sad, meni djavo ne da mira, nego moram da cackam, sve da vidim i probam i evo sta sam primetio. Ukoliko se hronograf zaustavi (samo zaustavi, ne resetuje) u momentu kad je sekundara izmedju 59 i 60, a zatim se nastavi merenje, minutara ne izvrsi promenu. Dakle, minutara ostaje na istom mestu i prakticno se izgubi prethodno prtekli minut.
Da li se neko sretao vec sa ovom pojavom, da li je to poznata osobina 3133 mehanizma ili je moj primerak u kvaru?
Bilo bi lepo kad bi ostali vlasnici probali to na svojim casovnicima pa da vidimo kakva je situacija.
Pozdrav,
Novica
Bookmarks sajtovi