Zvuk i slika mehanickog sata : YouTube - 7750 magic
Uzivajte !
Zvuk i slika mehanickog sata : YouTube - 7750 magic
Uzivajte !
vezba stvara majstora
Iskreno ja mislim da treba servisirati sat onako kako je proizvodjac to naveo u upustvu za upotrebu. Naravno posto mi to ovde ne radimo, jer znamo bolje od proizvodjaca, onda se desava da zbog loseg odrzavanja dodje do odredjenih problema. E sada, i ja sam svedok da je rodjak nosio sat sa automatskim mehanizmom preko 15 god i nikada nije servisirao sat. Sat i sada radi sasvim dobro sa odstupanjem od 15tak sekundi u minusu. Ali sam takodje siguran da bi sat radio bolje da je redovno serviran kod dobrog casovnicara!
ps Pitanje za Dalibora, da li mozda znas koja se ulja preporucuju za ETA-tine mehanizme a koja za Rolex-ove?
Post sam i napisao čitajući poruke i preporuke časovničara po netu! Ovaj zaključak sam izveo čitajući poruku jednog sajdžije koji kaže da se automatik servisira na 3-5 god, a manuelac na 1-3 god. ukoliko se svakodnevno koristi. Ukoliko sat stoji,onda se servis produžuje,posebno ako je u satu sintetičko ulje! Mislim da malo pretjeruje sa terminima servisa ali ipak je on časovničar!
Za Rolex ne znam,a za Etu ću provjeriti.
Poslednja ispravka: HADzI DALIBOR (15.5.2012. u 23:40)
Moguce da je u pravu, ali meni je logicnije da ce duze trajati ako mehanizam radi. E sada, ko ce ga znati. Nema nikog od casovnicara da nam pomogne.
Sto se ulja tice, tu sam cuo da je vrlo bitno koje se koristi kod servisa, a sigurno je da su sinteticka mnogo kvalitetnija.
Sintetička ulja, pored bolje sposobnosti podmazivanja, ostavljaju "film" na metalnim elementima, tako da se time sprečava "suvi start" . E sad, to važi za ( recimo) sus motore i sl. Predpostavljam da je slična priča i sa satnim mehanizmom.
tolarbo , u mom poslu sam vezan za puno vrsta ulja, različitih namena. Prvi put čujem, da ulje može da "zapekne" . Možda da na nekim temperaturama ispari, ili se "slegne", ali da zapekne.... to nisam čuo, sem za jestivi "zejtin" . Pojima nemam, koje se ulje koristi u časovničarstvu. Verujem da su slična svojstva i gradacija kao i mašinsko ulje.
@tolarbo
Rolex koristi sintetička,a Eta i mineralna i sintetička.
Ovo je relativna stvar jer se koristi više vrsta ulja za podmazivanje jednog mehanizma.
Поштовани љубитељи сатова ево пар речи о овој теми и од мене.
Што се тиче уља за подмазивање сатова тачно је да постоје синтетичка и класична тј природна (биљног или животињског порекла). Данас су у употреби и једна и друга, може се рећи да је у току фаза постепеног преласка у потпуности на синтетичка уља.
Што се тиче квалитета истина је да су синтетичка уља боља тј постјанија али бих рекао , бар што се тиче уља која ја користим и искуства која имам у њиховој примени, да разлика није драстична. Најбољи пример је коришћење синтетичког уља ХП 1300 и Д5 (мислим да је природног порекла). У сваком техничком упутству за етине механизме препорука је да се за одређене фрикције може користити или једно или друго уље сасвим равноправно ( пошто оба уља имају исту намену).На моје питање које је уље боље одговор човека запосленог у етином тренинг центру још пре четри године био је „ Ми препоручујемо ХП 1300, иако ништа нефали ни уљу Д5, докле год имате залихе Д5 можете без бојазни да га користите и оно је сасвим ОК“.
Мој предлог за период између два редовна сервисирања аутоматских механизма је већ поменутих 3 до 5 година. Да ли 3 или 5 зависи од много фактора, нови сатови сигурно могу да раде и 5 год. а што су старији тај период између два сервиса све више иде ка 3 год..За сатове на навијање у старту је препорука да се сервис ради на 3 год.
Редовним сервисирањем се обезбеђује прецизан рад сата али и чување делова механизма од хабања код рада на суво. Проблеми који могу да настану као последица рада на суво код следећег сервиса могу значајно да подигну цену поправке ( а да неговоримо о старијим сатовима код којих набавка нових делова може да буде проблем). Из мог искуства - што се тиче дугогодишњег рада без сервиса (7-8 година и више) нај важније је квалитет материјала од којег су делови механизма рађени, наилазио сам на сатове који су дуго година радили суви (и то суви као барут) па су имали само мање знакове хабања а са друге стране имао сам прилику да видим и механизме који су можда и мањи период радили у таквом стању са драстично већим оштећењима.
Ако се чека да механички сат (аутоматик или навијач) својим одступањем од тачног рада сам затражи сервис, може да буде прекасно тј велика је могућност да је штета на деловима већ настала.
Надам се да сам Вам донекле разрешио недоумице.
С поштовањем
Небојша Б. Бојовић, Часовничар
Bojke hvala na objasnjenju.drago mi je da je sa nama jedan tako ugledan casovnicar.nadam se da ce biti jos ovako konkretnih saveta.
Bookmarks sajtovi