Ja mislim da bi proizvodjaci napisali u uputstvu da je rucno navijanje opasno po mehanizam i da ga treba koristiti samo u specijalnim situacijama. A koliko se secam da samo ETA 2824 i neki Vostok imaju problema sa tim.
Ja mislim da bi proizvodjaci napisali u uputstvu da je rucno navijanje opasno po mehanizam i da ga treba koristiti samo u specijalnim situacijama. A koliko se secam da samo ETA 2824 i neki Vostok imaju problema sa tim.
Postavlja se pitanje da li su bolji automatici koji imaju mogucnost rucnog navijanja ili oni koji nemaju ,u cemu je tu razlika?
U pitanju je odgovor, možeđ da ih navijaš i da rade a da ih ne nosiš redovno, što je dobro za mehaničke satove. Takođe je i komplikacija više, spada u važan atribut mehanizma.
"Well, it's nothing very special. Uh, try and be nice to people, avoid eating fat, read a good book every now and then, get some walking in, and try and live together in peace and harmony with people of all creeds and nations...."- Monty Python's The Meaning of Life
Malo da oživim ovu temu a i ja nešto naučim. Ako se sat nosi dan dva svake dvije ili tri sedmice da li ga je bolje držati u kutiji za navijanje ili pustiti da stoji do sljedećeg nošenja i naviti ga ručno ili u kutijom prije nošenja. Pozdrav svim članovima.
Po mom misljenju, ako se nosi dan-dva svake dve-tri nedelje nema smisla drzati ga u navijacu (umesto da radi 50ak sati on radi 300-500). Da se nosi svaki treci ili cetvrti dan, pa i da razmisli covek, dosadi stalno namestati vreme. Ovako ce za tri nedelje u navijacu svakako otici koji minut gore dole pa ga opet treba podesiti i svede se na (skoro) isto
I meni logika govori da se troši vise ako je u navijaču ali onda se postavlja pitanje o ulju u satu. Dolazili do promjene gustine ulja, kvaliteta?
Par satova ne koristim u zadnje vrijeme i glupo mi da se vrte toliki dug period u navijaču. Koliko dugo ne smeta mehanizmu da miruje. Koliko dugo sat može da stoji a da ne dodje do promjene viskoziteta ulja.
Ako neko zna i imao je iskustva po ovom pitanju bio bi zahvalan na odgovoru.
Pozdrav.
Za mehaničke satove je propisano da se radi servis na svakih 5 god. + -, tako bi bilo najoptimalnije, jer posle tog vremena ulje gubi viskozitet.
Omega rules !!!
Mene je majstor Kostić savjetovao da stari navijač navijem jednom u 20 dana.
Послато са SM-G960F помоћу Тапатока
Bookmarks sajtovi