Posle čitanja nekih tekstova na forumu (pre svega mislim na poređenje SMP i Seiko Tune koje je napravio HADzI DALIBOR) počeo sam mnogo više da cenim satove sa kvarcnim mehanizmom, a tek kad sam video slike nekih Seikovih i Rolexovih kvarcova... Iako bih i dalje izabrao mehanički sat kada bih birao da imam na primer samo jedan sat, ili kad bih kupovao neki bezobrazno skup sat, ipak, sada bih dobro razmislio i o kvarcu pri svakoj sledećoj kupovini. Oba mehanizma imaju loše i dobre strane i gotovo ih je nemoguće uporediti i odličiti šta je bolje tj. bolje je ono što u većoj meri zadovoljava potrebe vlasnika sata.
Mišljenju da kvarc nije vredan pažnje kada se govori o malo skupljim satovima najviše doprinosi nedostatak informacija o kvarcnim mehanizmima. Pri tom ne mislim na one koji znaju kako izgleda vrhunski kvarcni mehanizam i uprkos tome tvde da je mehanički sat mnogo bolji, već na one koji misle da je kvarcni mehanizam u Casiu od 5000 dinara i u nekom satu od par hiljada € isti.
Sve ovo sam napisao kao uvod u ono što mi se danas desilo; u jednoj beogradskoj prodavnici satova u kojoj prodaju i ekskluzivne satove prodavačica mi je rekla da samo mehanički mehanizmi imaju oznaku, što bi značilo da su svi kvarcni mehanizmi isti (predmet mog interesovanja je upravo i bio sat od nekoliko hiljada €). To je samo još jedna negativna reklama za kvarc i neko koga satovi ne zanimaju onoliko koliko zanimaju nas na forumu bi joj verovatno poverovao bez provere te informacije.
Povezao bih ovu svoju poruku i sa čestim raspravama, koje znaju da budu i malo burnije nego što bi možda trebalo da budu, na ovu temu. Mislim da je u redu da neko ima negativno mišljenje o bilo čemu, pa samim tim i o kvarcnom mehanizmu, iako nije u redu da neko bez ikakvih argumenata i želje da potkrepi svoje tvrdnje nekim činjenicama, ne želi da promeni svoje mišljenje samo zato što je njegovo.
P.S. Stvarno je sramota da ljudi koji prodaju nešto ne znaju neke elementarne informacije o tome što prodaju!
Bookmarks sajtovi