Prosle godine se dosta pricalo o prestanku isporuke ETA mehanizama konkurentima izvan SWATCH grupe. Nesto su utihnule price o tome. Dokle se stiglo a tim? Ja sam pronasao jedan clanak koji obradjuje ovu temu: http://www.nytimes.com/2011/12/10/bu...pagewanted=all .
Sta mislite na sta ce sve to izaci? Moje misljenje, potpuno inspirisano linkovanim clankom, je da bi to cak moglo biti veoma dobro za industriju, uopsteno uzevsi. Verovatno ce proizvodjaci sa manjim obimom produkcije imati velike probleme, ali mozda ce ovaj potez malo vratiti ''iskrenost'' i sustinu u industriju. Indikativna je izjava Olivijea Milera, nezavisnog konsultanta (i bivseg Swatch rukovodioca): ''Swatch, he added, established “a quasi-monopoly not because of any ambition to control the market,” but because “everybody else was perfectly happy to spend everything on marketing rather than building up their own production.”
Po mom skromnom misljenju, to je prilicno tacno. Pogledajmo samo raspon cena satova sa omniprisutnom etom 2824. Potrebni su mi zaista cvrsti i ubedjivi dokazi da bih progutao da zavrsna obrada ili sta god iziskuje da sat sa tom etom kosta npr. 1000e, a da istovremeno Steinhart (koji nema veliki obim) prodaje satove sa recenim mehanizmom za oko 350 - 400...
Malo sam nabacao ovaj post ali nadam se da razumete sta zelim da kazem. Raspravljajte....
PS. Po prirodi ova tema je mozda za Kafic, stoga molim modelatore da je po potrebi prebace gde spada.
Bookmarks sajtovi