Mene lično, a možda i nekog od Vas mučila je dilema o tome koja je razlika između Seikovih modela satova i mehanizama sa oznakama "J" i "K"!
Npr. "SNZH55J1" i "SNZH55K1" (mehanizam 7S36) ili "SRP127J1" "SRP127K1" (mehanizam 4R36) itd...
Modeli sa oznakom "J" na ciferu i pozadi na poklopcu pored oznake mehanizma imaju i natpis "Made in Japan"! dok modeli sa oznakom "K" taj natpis nemaju! I to je jedina razlika koju mi primećujemo!
Tragajući po internetu i raznim forumima došao sam do sledećih saznanja.
Dosta je rasprava bilo na temu da li su ovi satovi i mehanizmi međusobno različiti?
Jedni tvrde da su "J" serije proizvedene u Japanu, dok "K" serije dolaze iz Singapura i Malezije! Postoje i druge, obrnute, tvrdnje, tj. da ove oznake nemaju veze sa mestom izrade sata. Modeli se različito obeležavaju za različita tržišta! Dugodišnjom upotrebom mnogi ljudi nisu primetili nikakve razlike između ovih modela. Na postavljeno pitanje Seiko korporaciji o razlikama između ovih modela odgovereno je da nema razlike, i da su modeli potpuno isti, stim da je "Pravac dostave nešto drugačiji"! Seiko nije u mogućnosti da obaveštava o detaljima!
Čak i da modeli sa oznakom "K" nisu proizvedeni u Japanu, tehnika, delovi, i postupak izrade bili bi identični bez obzira na zemlju porekla!
Između ovih modela postoji još jedna razlika, oni sa oznakom "J" nešto su skuplji! Nije velika razlika, što možete i proveriti na internetu!
Eto ukratko o ovoj problematici, pa Vi prosudite sami i odlučite!
Pozdrav!
SNZH55 "J1"
SNZH55 "K1"
Bookmarks sajtovi