Kolega Waldi,
Sve ja to razumem ali ti jednostavno non-stop mešaš entry razrede sa višim razredima. Obično časovničarstvo sa luksuznim.
Pominješ Tag sa kvarčnim mehanizmima, koji je potpuno entry. Ne znam, zašto te ne navedeš prilikom pisanja, da oni neiskusni čitaoci znaju o čemu se priča, a ne da imaš u mislima Tag sa kvarčnim mehanizmom, pa onda ga upoređuješ sa Seiko Presage, koji je sasvim druga priča. To dvoje se ne meša. Ako želiš uporedbu onda uporedi taj Tag sa kvarcom sa Seiko kvarčnim modelima ili Citizenom. O tome možemo uvek raspravljati. Da, i ja ću stati ovde na stranu Seika i Ciitizena jer u tom razredu mogu, da ponude mnogo više. Usput, Tag sa G10 plastičnim mehanizmom ne bi smeo, da postoji, jer Tag Heuer nije član grupacije. Možda grešim, pošto ne pratim nešto kvarčni entry razred ali verovatno si video neke starije modele satova. Tag u svojim kvarc satovima, koristi Ronda mehanizme.
Uglavnom, ne možeš na osnovi entry razreda donositi uopštene zaključke za ceo brand.
Ne znam, čemu misli o Tag Heueru u temi o ETA i Seiku mehanizmu. Što se mog ličnog iskustva sa Presage Seikom od 2.800 €, nisam hteo, da ga iznosim javnosti, jer verujem, da su kvarovi, koje sam imao na tom satu isključivo posledica jednog pojedinog primerka i ne uopštena posledica celog branda. Svakome se može to desiti u bilo kojem razredu i nema potrebe na osnovi ličnog i usamljenog gorkog iskustva javno pljuvati po celom brandu. Ponavljam još jednom, moja ljubav prema Seiku se nije ohladila zbog tog iskustva nego, zbog politike ovog brenda.
Slično radiš i sa Seiko 5 i Rolexom. Onda bi mogao to sa svakim satom, jer svaki od njih meri vreme i pokazuje ga i sve ono što si naveo u tvom izlaganju o toj temi. Ali dok ne shvatiš ili bolje rečeno prihvatiš, da baš taj drugi deo, kojim zaključuješ misao pravi tu ogromnu razliku u pristupu brendu i ceni, onda možemo potrošiti sve vreme uzalud vrteći se uvek u istom krugu.
I molim te, nemoj kriviti luksuzne brendove, što ti ne možeš priuštiti kupovinu njihovih satova. Nisu krivi oni. Možda je to okolina u kojoj živiš, koja ti za tvoje znanje i stručnost u poslu koga radiš ne daje nagradu, koju zaslužuješ. Cene satova su uvek posledica događanja na tržištu. Ako se ne varam, radiš na področju pedagogije. I ti, kao i tvoj kolega u Švedskoj ili Norveškoj radiite jednak posao, učite i odgajate mlade ljude i prenosite im svoje znanje. Nije kriva Omega ili Roleks, što je kolega u Norveškoj, koja verovatno ne odstupa u poslovnoj profesionalnosti, pet ili više puta bolje plaćen od tebe. Ne treba gnev za tu nepravdu usmeravati prema proizvođačima luksuzne robe.
I na kraju, možemo mi sve ovo okretati na milion načina ali jasno se vidi, da ova tema nije priča o ETA 2824-2, nego o Seiku i još jednom pokušaju nekih njegovih poklonika, da ga veštačko dignu u razred, u koji ne pripada.
Sve ovo me podseća na fanove Rogera Federera i njihova vatrena izlaganja, da je on najbojlji svih vremena.
Kada je imao više od 5 Grand Slam trofeja prednosti pred Nadalom i Noletom, tada su tvrdili, da je samo broj osvojenih Grand Slamova i broj provedenih nedelja na prvom mestu, ono što je važno. Turniri Master Serije 1000 u kojima je odlučno zaostajao za dvojicom rivala su za njih bili potpuno besmisleni, kao i činjenica da sa obojicom ima negativni skor u međusobnim duelima.
Kada su mu se približili na 1 ili 3 grand slama i kada je Nole došao samo na pole godine od obaranja rekorda po broju nedelja provedenih na prvom mestu, te da su ga obojica izjednačila po godinama zaključenih na prvom mestu sezone, onda su počele priče, da i sve to više nije tako bitno, jer je Rodžer najbolji u istoriji, zato što igra najlepršaviji i najlepši tenis i što na terenu može praviti poteze o kojima Rafa i Nole mogu samo sanjati.
Da, po toj logici bi Michael Jordan bio samo vodonoša Harlem Globetrottersima.
Bookmarks sajtovi