Posjedujem seiko sa 4R36A mehanizmom, tek sam ga kupio, međutim kada ga nosim dnevno odstupanje je oko 17+, kada ga položim na stranu sa krunicom prema gore uglavnom po noci, odsupanje je znatno manje, oko +4.. Za sada sam zaista zadovoljan pomenutim mehanizmom, a vidim i po stranim forumima od kada je predstavljen da je izuzetno na cijeni u tom rangu, međutim, zanima me da li ce nakon nekog vremena i razrade uspostaviti tacnost.. Necu još da ga nosim kod casovnicara jer vjerujem da mu treba nekoliko mjeseci ili mozda vise da uspostavi ritam. Ps, nisam od onih koji sat nose 24h, preko dana nosim oko 4,5h, ponoci se sat odmara.
Tokom vremena mehanizam će vrlo verovatno smanjiti dnevna odstupanja ali i tada ćeš ostavljanjem sata u različitim položajima tokom noći moći korigovati tačnost tj. ubrzati ili usporiti mehanizam tako da ukupno odstupanje bude još prihvatljivije.
Evo procitaj moj link i iskustva sa tim mehanizmom.Mozda ti pomogne.
MMario - Moj skromni doprinos razvoju casovnicarske industrije
....vreme ce pokazati ili ce on pokazati vreme....
Hvala, veliki sam fanatik automatskih satova tako da mi nece biti teško ekspermentirat sa razlicitim položajima sata, a u principu i to je i jedna od čari automatika, da stalno vodim evidenciju rada mehanizma. Ali čitajuci mnoge komentare, vidim da su iskustva mnogih bila ta da je puno bolje sat što više nosit za pravilnu razradu mehanizma, a ja baš i nemam naviku sat nositi u kući...Vidjet cemo ovako pa se javim...
Ipak bi automatik trebao nositi bar 8 sati dnevno.
Posebno ako obraćaš pažnju na preciznost.
ZAJEDNO SMO SKUPA!
Taj mehanizam je kod mene na plus minus 5 sekundi dnevno, tvoj sat verovatno nije bio navijen dovoljno, mozes ga i rucno naviti pa onda testiraj tacnost. Mora biti mnogo bolje od plus 17 sekundi...
vezba stvara majstora
Nocas sam ga ostavio u uspravnom položaju, sa 17s smanjeno je na 12s, što je još uvjek za mene puno.. Veceras cu ga staviti sa krunicom prema dole pa mjeriti..
12s uoopste nije puno, cak se moze reci i da je solidno.
Deklarisano odstupanje za taj mehanizam je od +45 do -35, a imajuci u vidu da se mehanizmi u toj klasi ne podesavaju dodatno u fabrici tvoje odstupanje se moze smatrati zadovoljavajucim.
E sad, to sto nekima ide dosta precizije je cista sreca.
"I have no idols. I admire work, dedication and competence." - Ayrton Senna
Slažem se sa Rus-om. I ja mislim da su odstupanja koja si naveo normalna. Ako baš želiš veću preciznost, imaš i mogućnost da odeš kod časovničara na fino štelovanje.
Bookmarks sajtovi