Nisam dirao sat, vratio sam se na +13 sekunde. Vezbao sam ovih dana inace bi se vratio na "0".
Nisam dirao sat, vratio sam se na +13 sekunde. Vezbao sam ovih dana inace bi se vratio na "0".
Seiko Atlas zuri 7 sec na dan, mislim da to nije strasno, mada Orient automatici navodno imaju manja odstupanja. Sat, kada ne nosim na ruci stoji u kutiji, najnormalnije, ne pada mi napamet da ga postavljam u razlicite polozaje kako bi malo kasnio, malo zurio i tako neutralisao odstupanje!
Inace, pretpostavljam da nisam otkrio toplu vodu, ali prilikom podesavanja vremena, da bih uskladio kazaljku za minute i sekundaru, kazaljku namestim na odgovarajuci minut i samo blago pomerim u kontra smeru, tako su potpuno uskladjene.
Svajcarski automatik sat visoke klase radi tacno bez oscilacija +- tacnost zavisi od toga koliko se redovno taj sat servisira , koliko je kvalitetna radionica u kojoj se servisira i najbitnije koliko je sam majstor uporan u odklanjanju oscilacija +-.
E, jos jedan novogodisnji savet u vezi s automaticima - juce sam novog ljubimca nosio kod casovnicara da mi skrati narukvicu, pa mi ju je prilicno zategao, iako ja volim da bude malo opustenija. Kaze, automatici treba da stoje sto cvrsce na ruci jer se tako bolje iskoristi svaki pokret ruke. Ako je labava, onda vise sat landara bez veze a slabije se okrece rotor.
Nisam emipirijski proveravao u kontrolisanim laboratorijskim uslovima, ali cini mi se da ima logike.
Ae, srecna Nova, i da vidimo u ponoc ciji je sat najtacniji.
jole777 kaže:
Nisam siguran bez obzira kolko bio iz visoke klase ima odredjeno odstupanje mozda kod nekih to moze da bude manje ili vece odstupanje ali u svakom slucaju svi imaju neko odstupanje
Takodje mislim da ovo vazi i za mehanizme koji nisu svajcarski videli smo nekoliko japanskih modela koji imaju odlicne rezultate ali odstupanje postoji .
Iz licnog iskustva govorim.
^ kako mozes da poredis 7s26 i 7750?!
man'te se seika i odstupanja i vratite se temi!
za odstupanja imate posebnu temu o tacnosti satova.
(btw, moj monster sa 7s26 je na manje od sekunde dnevno. - nisam izdrzao da ne kazem )
jole777 kaže:
^ pa, izmedju ostalog, ali nije to najbitnije.
kad poredis neke dve stvari, obicno je to s ciljem da dodjes do zakljucka koja je od njih bolja u odnosu na odredjeni kriterijum.
ovde si za kriterijum uzeo tacnost/odstupanje, koja moze da zavisi od vise stvari, a pritom poredis dva mehanizma koja ni po nameni ni po cenovnom rangu ne mogu da se ni iz daleka porede. kao kada bi poredio space shuttle i podmornicu, neuporedivo je.
jer, koji cemo sad zakljucak da izvucemo o 7s26 i 7750? da je 7s26 bolji jer je XY puta jeftiniji, a tacniji je pola sekunde? nece da moze...
jole777 kaže:
Bookmarks sajtovi