Kao sto naslov kaze, dilemu sam sveo od desetak na dva modela i planiram da se do kraja godine pocastim jednim od njih. Oba su mi odlicna na svoj nacin i imaju pozitivne i negativne strane...najradije bi ih kupio oba, ali ne ide bas tako
Gledam ih vec neko vreme, ovu omegu preko 2 godine, a ovaj konkretni GS model nesto krace, i izucio sam koliko sam mogao...ali ako neko ima informaciju iz prve ruke o njima koju ja nemam, mozda pomogne da tas pretegne na jednu ili drugu stranu
U principu ne trazim predloge za neki treci model, ali ako ima neki 3-hander ili eventualno GMT sa neutralno-svetlim (ne krem ili sampanjac) brojcanikom i vanvremenskim dizajnom, ne skodi da pogledam. Od modela koji su otpali sa spiska su Tag Carrera novi, Tudor Prince Day-Date, par GS kvarcnih i gomila nekih priustivijih modela raznih proizvodjaca.
Otprilike mi je ovako u glavi za sada sto se tice pomenutih:
Grand Seiko
plus:
- dizajn mi je vanvremensko-japanski, nepretenciozan, a fenomenalan. Ovakav model nikad nece izaci iz mode.
- Dizajn kucista mi je za nijansu bolji nego na Omegi, iako je AT prelep. Nije mi previse naglasen kao GS44 oblik, taman je kako treba.
- narukvica mi je definitivno bolja nego na Omegi, ovaj stil narukvice najvise volim.
- Nesto vise rezerve snage.
- 20mm kais...nije previse bitno posto i onako volim najvise narukvice, ali eto ponekad sto bih stavio nesto drugo, lakse je naci 20 nego 19.
- cena je znacajno manja od omege
minus:
- komplikacije sa servisom i odrzavanjem.
- Kuciste je prilicno debelo sa 13mm, mada mi se cini da na ruci nije neki problem jer je prelepo zaobljeno.
- Nemogucnost da probam bas taj model - probao sam skoro isti takav SBGR307 koji je 42mm i on mi bio onako na granici ili malo veci, tako da samo mogu da se nadam da bi ovaj od 40mm stajao dobro. U Beogradu sam probao neki GS44 sa high beat i on mi je stajao upitno, ali GS44 kuciste je nesto masivnije od SBGR. Ako je za utehu, nasao sam par ljudi na netu koji imaju bas taj model i zglob istog precnika kao moj i njima stoji onako kako bih i ja voleo
- Iako mi je lep sat, ne mogu da se otmem utisku da GS ima i atraktivnije brojcanike po kojima je poznat (doduse, za dosta vece novce)...ima li onda svrhe uzeti jedan od najobicnijih?
- GS nije bas GADA za razliku od Omege, nesto je vise dressy, sto nije prevelik problem, ako se uzme u obzir ostatak kolekcije koji pokriva sporty deo.
- ovo "automatic" dole su mogli bolje da urade, ali nije dealbreaker. Kontam da je to deo japanskog minimalizma. Rolex ispise kracu pripovetku na brojcaniku
Omega
plus:
- 8800 mehanizam mi se cini da je nesto bolji od 9s...coaxial, METAS, nesto lepse izgleda sa zadnje strane, itd.
- odrzavanje bi trebalo da je izvodljivije i jeftinije kod nas
- bukvalno za sve prilike zavrsava
- bolji brend
- 38mica mi provereno odlicno stoji, tu nema greske
- datum na 6h, pa je nesto bolja simetrija, mada mi je kod GS na 3 nekako klasika japanska
- atraktivno izgleda
- ima luminaciju
minus:
- od ponudjenih boja u 38mm mi je zapravo plavi najlepsi uzivo, a od svih AT najlepsi mi je zeleni koga nema u 38mm. Medjutim, konceptualno me trenutno privlaci najvise neutralni svetli brojcanik - nesto belo ili srebrno...a beli AT mi nije najlepsi od ponudjenih, sto me ne raduje.
- Zatamnjeni indexi i kazaljke pomazu u citljivosti ali nisu tako atraktivni na svetlu kao GS.
- u nekim uslovima zna da izgleda isprano, kad svetlost pogodi pod nekim uglom
- narukvica nije nista posebno, a i 19mm sirina ogranicava malo. Ove nove AT iz 2022 imaju nesto bolju narukvicu ali mi se kod njih ne svidjaju brojcanici.
- to sto je atraktivna me donekle i plasi jer mi se cini da dizajn nije bas vanvremenski kao sto je GS. Svi Globemasteri i Speedmasteri su mi skroz klasika koja nikad nece izaci iz mode, ali sa Seamaster serijom nisam siguran. Svaka nova generacija im je sexy ali mi se cini da ne stare bas najbolje kad pogledam modele koji su stariji od 10-15 godina iz ove perspektive. Tu mi je SMP mozda jos izrazeniji jer je on toliko atraktivan dizajn da mi je na trenutke i vulgaran koliko privlaci paznju na sebe. Suprotno od GS.
- cena je napucanija nego sto mislim da treba da bude. Ako ga poredim sa SMP koji je od istog proizvodjaca, ima isti mehanizam i komplikovanije kuciste sa ventilom za helium, keramickim bezelom, keramickim brojcanikom, dvobojnim lumom, a ipak kostaju manje-vise isto. Nema mi smisla. Kosta vise i od rolex OP-a.
Eto, nadam se da nisam smorio previse
Bookmarks sajtovi