Strana 2 od 7 PrvaPrva 123456 ... PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 11 do 20 od ukupno 63
Like Tree190Likes

tema: Hamilton, Mido ili Longines?

  1. #11
    eee
    eee je offline
    Moderator Avatar korisnika eee
    Član od
    27.1.2009.
    Lokacija
    privremeno u Beogradu :)
    Poruke
    3.676
    Lajkovi
    7530
    Reputacioni uticaj
    162

    Određen forumom Re: Hamilton, Mido ili Longines?

    Sačekaj novembar, nezvanično se najavljuju dobri popusti za black friday u rumuniji

    Sent from my SM-A528B using Tapatalk
    BucaJr. likes this.

  2. #12
    Član Avatar korisnika sasa14
    Član od
    17.3.2013.
    Poruke
    354
    Lajkovi
    1250
    Reputacioni uticaj
    13

    Određen forumom Re: Hamilton, Mido ili Longines?






    Moze i Hydroconquest u svim prilikama, Kičić ga ne skida.
    Baron, sdbiba, Zagor and 2 others like this.

  3. #13
    Stariji član Avatar korisnika Baron
    Član od
    19.3.2009.
    Lokacija
    Podgorica
    Poruke
    1.587
    Lajkovi
    5193
    Reputacioni uticaj
    23

    Određen forumom Re: Hamilton, Mido ili Longines?

    Naravno da može, ni ja ga ne skidam

    Послато са SM-G960F помоћу Тапатока
    IgorN. likes this.

  4. #14
    Član Avatar korisnika sasa14
    Član od
    17.3.2013.
    Poruke
    354
    Lajkovi
    1250
    Reputacioni uticaj
    13

    Određen forumom Re: Hamilton, Mido ili Longines?

    Takođe, samo sto ne spavam sa njim.

  5. #15
    Stariji član Avatar korisnika BucaJr.
    Član od
    9.8.2011.
    Lokacija
    New Now
    Poruke
    626
    Lajkovi
    4517
    Reputacioni uticaj
    17

    Određen forumom Re: Hamilton, Mido ili Longines?

    i?

    @IgorN - Neke novosti?

    Odgovor kolege Haifisch je standardno kvalitetan, dubok i precizan sa gomilom konkretnih informacija koje treba uzeti u obzir a, ako nisi okončao trilemu, ja ću ti reći samo nešto vezano za cenovni rang satova koje trenutno, ili u budućnosti budeš gledao da kupiš.

    Uvek kada možeš da se pružiš i pazariš sat iz višeg cenovnog ranga, nemoj se zadovoljavati kompromisom iz nižeg ranga zato što će gotovo sigurno da ostane pitanje i dilema "zašto nisam kad sam mogao".

    Da probam da se objasnim na konkretnom primeru pošto vidim da zvuči bzvz na prvo čitanje, iako je taj 'kompromis' bolji sat a jeftiniji, ima COSC a skuplji ga nema, Longines je znatno veće ime u horologiji od druga dva. Tačka.

    Iako i sam trenutno gledam da pazarim jedan Mido, ipak mi je Longi nešto za šta znam od ranog detinjstva, Deka je imao Longines koji nije skidao sa ruke i to mi je dovoljno bitan i kvalitetan razlog da prvo uzmem Longines a kasnije, ubrzo ili mnogo kasnije, kupim i Mido ako mi se baš jako sviđa.

    Razumno poređenje samo pukih specifikacija je zdravo, ali mi ne tangira srce
    Baron, Giurra, Haifisch23 and 2 others like this.

  6. #16
    Član
    Član od
    6.10.2017.
    Poruke
    115
    Lajkovi
    487
    Reputacioni uticaj
    7

    Određen forumom Re: Hamilton, Mido ili Longines?

    Sve što si napisao u vezi brenda odnosno imena stoji, ali bolje je kupiti top sat niže rangiranog brenda po imenu nego neki entry level od onog poznatijeg.

    Sent from my SM-G973F using Tapatalk
    BucaJr., Haifisch23 and IgorN. like this.

  7. #17
    Stariji član Avatar korisnika Baron
    Član od
    19.3.2009.
    Lokacija
    Podgorica
    Poruke
    1.587
    Lajkovi
    5193
    Reputacioni uticaj
    23

    Određen forumom Re: Hamilton, Mido ili Longines?

    Potpisujem Bucino sve.
    Kad sam se dvoumio, nikad nisam pogriješio kad sam kupio skuplju stvar, naravno ako mogu da priuštim, bio to stan, auto, sat, komad namještaja ili nešto jeftinije a da mi znači.
    Inače imam 3 Longinesa, vintage, dres i sportski, i svaki mi znači. Prvog sam nosio od svoje 18-30god, zatim sledeća dva od tridesete godine. Lošiji brendovi mi obično kupe prašinu u fioci, osim GShock-a koga dosta nosim zbog praktičnosti.

    Послато са SM-G960F помоћу Тапатока

  8. #18
    Stariji član
    Član od
    8.5.2017.
    Poruke
    1.922
    Lajkovi
    13223
    Reputacioni uticaj
    402

    Određen forumom Re: Hamilton, Mido ili Longines?

    Poslednja 3 komentara svedoče šarolikost i zanimljivost horološke scene i ono što uzastopno ponavljam korisnik vs. ljubitelj


    Buco i Barone, a šta ako na stvar pogledamo sa drugačije perspektive.

    Zar se ne može neko osećati uskraćeno jer je kupio "slabiji" sat a ispustio "bolji" samo zbog zvučnosti imena kojim je potpisan?

    Zar neka velika imena horologije u svom entry razredu ne nude ništa specijalno nego samo sasvim solidne satove, kojim pecaju većinu kupaca?

    Ili da odemo malo dublje: da li bi Longines zaista bio takvo veliko ime horologije, da je proizvodio i sklapao satove kvaliteta današnjeg najvećeg dela linija Hydroconquesta ili Conquesta?
    Naravno da ne bi. Ono što ga još uvek održava u konkurenciji sa Tudorom ili Tag Heureom su uglavnom mašine sa COSC hronometar statusom a za njih je potrebno advekatno otvoriti novčanik. Zašto je npr. Breitling još uvek veliko ime horologije: jer mu je celokupna godišnja proizvodnja od 200.000 satova kompletno nosioc COSC hronometar statusa. Jednako važi za IWC, Zenith, da ne spominjem Omegu, Rolex....


    U svim ovim godinama sam prilikom ocenjivanja brendova postavio kriterijume, koje sam i naveo u ovom postu:

    1. Znanje
    2. Inovativnost
    3. Doprinos delatnosti
    4. Uticaj na delatnost
    5. Tradicija
    6. Originalnost

    U prva dva naravno spadaju i In House produkcija i sposobnost odnosno stepen dostignuća statusa vertikalno integrisanog proizvođača ali moramo biti realni i priznati da današnji Longines znatno odskače u ovoj trilemi pored Mida i Hamiltona ali ne zbog kriterijuma pod rednim brojem 1 i 2, nego zbog 3,4,5 i 6. A na to veoma malo ili skoro ništa ne utiče današnji Longines nego kriterijumi 1 i 2 još iz vremena pre kvarčne krize. Skuplje nije uvek bolje i baš ova trilema to dokazuje. Nadam se, da neću biti shvaćen da branim i savetujem kupovinu Mida, nego da samo upozaravam da ne smemo samo gledati imena nego konkretne modele prilikom donošenja odluke za kupovinu, posebno kada se nađemo pred sličnom "klopkom". Jedno je gledati na Longines sa stanovišta entry Conquesta a sasvim drugo sa perspektive Master Collection linije, gde Mido gubi svaku bitku.

    Naše je da onome ko moli za savet ponudimo što više činjenica, a na kraju se uvek nadam, da će odlučiti lični afiniteti.
    Poslednja ispravka: Haifisch23 (27.10.2023. u 16:10)
    eee, BucaJr., Zagor and 6 others like this.

  9. #19
    Novi član
    Član od
    8.5.2018.
    Poruke
    16
    Lajkovi
    20
    Reputacioni uticaj
    0

    Određen forumom Re: Hamilton, Mido ili Longines?

    Poštovani članovi foruma, konačan izbor pao je još pre dve nedelje, ali bilo je potrebno malo vremena da se slegnu utisci, te se stoga izvinjavam na kasnijem javljanju.

    Pre svega, zahvaljujem se svima na iscrpnim i korisnim sugestijama, ne samo na sopstvenom postu, već i na postovima širom foruma koji su takođe bili od velike pomoći. Donošenje konačne odluke o kupovini sata bilo je u najmanju ruku i za mene iznenađujuće, ali slobodno mogu reći da sam sada i te kako zadovoljan svojim prvim automatic satom u kolekciji. Naime, jedno je gledati preko interneta satove koji ulaze u neki uži krug izbora, a sasvim drugo je kupovina u radnji kroz razgovor sa prodavcem i razgledanjem raznih drugih satova.

    Dakle, u radnju sam ušao sa namerom da probam modele koje sam naveo u postu, što sam i učinio. Nakon probavanja, mogu izneti sledeće, uz ogradu da je to moj lični( rekao bih i laički) sud o satovima:

    Navedeni Longines Conquest i Hydroconquest modeli nisu ostavili tako snažan dojam kao prilikom gledanja na internetu da se radi o jednom moćnom imenu u svetu horologije, nekako kvalitet metalne narukvice kao da ne priliči takvom satu. Jasno mi je da je reč o entry razredu Longinesa, nemam zamerki ni u pogledu mehanizma, ali s obzirom da imam mogućnost nabavke i u Americi, zaključio sam da je bolje pričekati priliku za kupovinu nekog od satova iz Master, ili čak Spirit serije.

    Razgledajući dalje po radnji i razmišljajući o prvobitnoj selekciji probao sam još nekoliko satova, i suzio izbor na ova dva:

    Mido Baroncelli Chronometer M027.408.11.051.00
    Hamilton Jazzmaster GMT H32695131

    Generalno, Hamiltonova metalna narukvica mi se učinila kvalitetnijom, takođe se može se nositi u više prilika, dok je Mido tipičan dress sat. Razmišljao sam i o mehanizamu, s obzirom da Mido ima COSC sertifikat, najviši razred Powermatic 80 mehanizma, međutim, nikako se nisam mogao odlučiti. U tom trenutku premišljanja, ugledah Tissot Gentleman T127.407.16.031.01 i već umornu prodavačicu zamolim da još i taj sat probam.

    I kako sam tog momenta stavio na ruku Tissota, nisam ga skidao ima već dve nedelje.
    Bio sam zaista oduševljen satom, bojom cifera, kvalitetom kućišta, činjenicom da ima silicijumsku oprugu te da je u pitanju skoro najviši razred Powermatic 80 mehanizma( neka me neko ispravi ako grešim). Dodao bih još i safirno staklo sa obe strane, vodootpornost 100 metara, a sam sat u isto vreme ima i dress konotaciju, a može da se nosi i u raznim drugim prilikama. Svestan sam da sam uzeo sat na kožnoj narukvici, u radnji nije bilo Tissota sa belim ciferom na metalnoj narukvici, ali sam video da se može nabaviti originalna za oko 150e, a to je taman ta razlika u ceni. Inaće, izbor je inzenađujuć za mene iz razloga što već imam kvarcni Visodate, pa sam isključio Tissot iz prvobitnog izbora u potpunosti, želeći da se upoznam i sa nekim drugim proizvođačem. U ove dve nedelje sam primetio da mehanizam za sada radi odlično, odstupanja nisu mimo propisanih, a nadam se da će tako i ostati.

    Jasno je da postoji očigledna razlika između ovog sata i ostalih Mido i Hamilton modela koje sam spomenuo sa jedne strane, i Logninesa HC/Conquest sa druge strane. Uzimajući u obzir moje ukupne utiske, odlučio sam izdvojiti nešto manju sumu za pomenutog Tissota, a ostatak staviti u fond za neki od modela iz Longines Master ili Spirit serije, kao što napomenuh, koji će naići u nekom momentu, siguran sam u to. U ostalom, nisam zažalio uopšte, verujem da ću dugo uživati u novom članu kolekcije.

    Na kraju jedna brzinska fotografija, dok se ne nakanim napraviti nekoliko lepših.

    Hamilton, Mido ili Longines?-sat.jpg
    Poslednja ispravka: IgorN. (1.11.2023. u 9:48)
    eee, sima hrabri, VLADAN P and 9 others like this.

  10. #20
    eee
    eee je offline
    Moderator Avatar korisnika eee
    Član od
    27.1.2009.
    Lokacija
    privremeno u Beogradu :)
    Poruke
    3.676
    Lajkovi
    7530
    Reputacioni uticaj
    162

    Određen forumom Re: Hamilton, Mido ili Longines?

    Čestitam

    Sent from my SM-A528B using Tapatalk
    IgorN. likes this.

Strana 2 od 7 PrvaPrva 123456 ... PoslednjaPoslednja

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •