Moj post je bio da pomognem coveku da sa odredjenim budzetom kupi sat sa odlicnim odnosom Cena/kvalitet (verovatno bolji i od Casia sto je konstatovano kada je covek video sat) a evo kad vec moram onda nesto i da pojasnim.
Casio je nesumljivo ok brend i pruza odlican odnos cena kvalitet uz par specifičnih linija. Na nasem trzistu i na vecini drugih je izuzetno popularan. To je sat koji se prodavao i prodaje kod nas u ogromnim količinama i trenutno je sigurno medju dva tri najprodavanija brenda na tržištu. Ipak treba respektovati rezultate nekih modnih; brendova kao sto je Fossil koji je na vecini trzista bolje pozicioniran sat od Casia (mislim i na nasem) Fossil i drugi modni brendovi nemaju poput Casia kolekcije koje su napravljene od Mesinga ili jos losijih legura. Casio u svojoj ponudi ima i niklovane satove koji spadaju u hiper alergene.
Sto se tice Festine, ime ima tradiciju, Kvalitet je na nivou; kvalitetnijih modnih brendova kao i delovi koji se u nju ugradjuju. U ovom trenutku predstavalja pseudo časovničarsku priču.
Sto se tice Citizena i Seika njih necu ni kometaristi jer i ja iskreno preferiram vise Suunto, Tag Heuer i Hublot modele a ipak ih nebih preporucio ovom korisniku. Ipak slazem se da su Citizen i Seiko vrhunski časovničarski brendovi.
Ne treba potcenjivati neke nove stvari koje se pojavljuju pogotovu ako imaju dobar odnos dizajna, cene i kvaliteta iz razloga sto uleću u dvorište Casia koji je među prvima počeo da to radi pravi jeftin sat solidnog dizajna (u većini kolekcije kopiranog) i solidnog kvaliteta (sve karakteristike pseudočasovničarskog brenda. Ukoliko neko punudi više od Casia za iste pare i isti ili viši nivo kvaliteta, uz dobru pdršku što se tiče distribucije i servisa ne vidim razlog da se ne uzme u razmatranje. U kranjem slučaju ljude kada kupuju satove pokreću različite emocije i stvari ne treba posmatrati crno ili belo. Istina je uvek negde izmedju.
Casio i Festina koji danas u najvećem delu kolekcija predstavljaju pseudo časovničarske brendove i ukoliko ikada u potpunosti zaokruze proizvodni ciklus od sopstvenog mehanizma do finalnog proizvoda (o cemu verujem i ne razmisljaju)uz cenovnu konkurentnost onda cu u potpunosti podrzati konstantaciju starijeg kolege i treba kupovati te satove jer bi bili jedinstveni.(ovo ne važi za manji deo Casio Kolekcije). Sve dok rade iste stvari kao i proizvodjaci modnih, pseudo modnih i ostalih pseudo časovničarskih brendova ja ne vidim razliku izmedju njih osim dužine prsisustva na tržištu i broja prodatih satova.
Bookmarks sajtovi