Apsolutno se slazem sa ogromnom vecinom napisanog. Mogao bih sebe svrstati u jednog malog Seiko fana, ali ne u smislu da uzdizem klasicni Seiko 5 i porednim ga recimo sa Rolex Oyster-om... (Mada imaju vise slicnosti nego razlika, ali te razlike cene ljudi koji znaju o cemu se radi) ili sa nekim drugim satom koji je makar i malo eura skuplji. Mislim da i vecina ljudi kada prica o Seiku kao brendu koji na kraju ispadne uzdignut, zapravo lose izrazavaju ono sto zele da kazu, a to je odnos cena-kvalitet-ucinak. (Uzeo sam Seiko 5 kao primer ali verovatno vazi za svako poredjenje modela iz te linije do 1000e) Primera radi, masa entry level Seikovih mehanizama ima propisano odstupanje od 30-40 sekundi, ali u realnosti mnogi, pa medju njima i ja, imamo satove koji rade sa odstupanjem do 3-4 sekunde, cak i nize. I onda, covek koji je ushicen tim rezultatom, a ne poznaje dovoljno tematiku i sustinu, dodje na forum i ospe paljbu po svemu sto je 10e skuplje od njegovog sata, a posebno se ispovraca po Rolexu... I sa takvima se i ne moze voditi diskusija uopste. Veruj, nije to samo u ovom segmentu zivota. Ja kao muzicar i pedagog se sa tim susrecem i u svom poslu kada su instrumenti u pitanju. A kada malo bolje razmislim, toga ima i kod uporedjivanja auta, alata, motora, itd. Nekako je u ljudskoj dusi
I ja imam 100 zamerki na Seika i Japance generalno, sto na primer to safirno staklo ne stavljaju u neke modele koji ih po ceni odavno zasluzuju, ili sto nemaju barem jos malo bolje narukvice ili zavrsnice... Sudeci po mom iskustvu iz razgovora sa nekim Japancima (posto sam kao student bio jedno vreme stipendista kompanije Yamaha) njima to i nije u dusi na prvom mestu. Princip je ucinak, uz kompaktnost i stabilnost, uz zelju da bude sto bolje. Verujem da i kada stave to sairno staklo na neki sat od preko 1000e, sami sebi u bradu govore ''Eto jeste li sada srecni, to je sto ste trazili, jel sada sve ok, nece da vam se izgrebe sada sigurno kao sto ni nas hardelx nije''.
Karikiram, ne shvatiti 100% ozbiljno. Sta hocu da kazem, cak ce i to reci, i poci od ''grebanja'' kao ucinka, nego samog prestiza safira kao materijala. No svakako, tu na scenu stupaju i oni koji znaju o cemu je rec i kada je prestiz u pitanju, ali to ima svoju cenu svakako.
Zivimo u vremenu gde novac i brend mnogo toga govore i time se vrednuje gotovo sve. Zato me i ne cudi Seikov Novak, Rolexov Federer, Klunijeva Omega i Bredlijev IWC... I sponzorstvo svih tih kompanija raznim takmicenjima, kako sportskim tako i ostalim slicnim mestima ekskluzive. Medjutim, ono sto meni para oci kao brend je Tag Heuer... Mnogi ce ga svrstati u rang iznad Seika, ali ne znam po cemu on to danas zasluzuje.. Moram da istrazim
Nista nije lose u sponzorstvima, naprotiv. No kako sam i pre rekao, mogucnosti da se zivi nakon kupovine. Kada prosecan covek vidi na nekoj reklami ''Omega'' ili ''Tissot'' ili ''Breitling'' i ode na sajtove tih proizvodjaca, odnosno na mesta gde moze da kupi te modele i vidi cene, pre ce zatvoriti vrata casovnicarstvu, nego sto ce 2 puta posetiti isti sajt da se uveri da li je moguce da jedna Omega kosta 2000-3000e a izgleda kao neki prosecan i jeftin sat. O tome se radi. Ti brendovi sponzorisu mesta gde prosecan covek dolazi, ali isti taj ne moze da sebi priusti jedan takav model. Zato se okrecu brendovima poput Seika i Citizena i Casia... itd, koji nude ''to isto'' (cak i ''bolje'' kako vole da kazu razocarani) ali za manje novca. Samo u tome je sustina kada se poredi ''baba i zaba'' i ''deda i jagoda''
Problem je, cini mi se, sto su ljudi na primer pouceni iskustvom raznih tekstilnih brendova poput Gucci ili Supreme shvatili da je majica od 1200e sa natpisom Gucci cisto izivljavanje. I onda dodje isti taj covek na izlog gde se prodaje Patek i svrsta ga u smece, i opsuje pritom sve proizvodjace satova ikada, i kapitalizam i liberalno trziste
To sam licno slusao kako kod nas, tako i sirom Evrope. Od ljudi koji bi objektivno mogli sebi da prisute sat od 2000-3000e ''da im se ne pozna'' u novcaniku , do onih kojima je Swatch plafon.
Kolega, daj boze da casovnicarstvo nije u opasnosti od tehnologije. Ja bih voleo da ne bude. No, vreme ce pokazati.
Bookmarks sajtovi