Haifisch23 kaže:
Verujem, da niko od nas nema ništa protiv, ako neko sebi kupi sat, koji liči na neki skuplji model, koji nije u dometu finansijskih mogućnosti, ličnih želja ili nekih drugih okolnosti. Nedavno sam naveo primer najvećeg časovničara 21 veka, Philippa Dufoura, koji je za silicijum napisao, da je njegova uloga kao silikon u plastičnoj hirurgiji grudi, ali ga to nije odvratilo, da se upiše na listu čekanja za Pepsi, gde je baš taj materijal jedan od temeljnih oslonaca 3235 kalibra.
Ali ovde smo svedoci neprestane glorifikacije plagijatora i sprdnje sa originalima. Ne mogu shvatiti takvu pltikost, da neko ima toliko obraza, da kupi kopiju (opet ponavljam: ne falsifikat, nego kopiju) Submarinera i onda počne da je hvali i istovremeno pljuje po originalu i njegovom stvaraocu. To je isto, kao da bi u kineskoj radnji kupio kopiju Mona Lise, okačio je na zid, slavio njenu lepotu i istovremeno pljuvao Da Vincija. I pri tome navodio razloge, da nije kopija, jer je za 2 cm veća i 55 grama teža od originala. Takvima je potrebno ogledalo, a ne sat.
I ja sebi ne mogu priuštiti Pateka, Vacherona, Audemarsa, Langea, Bregueta, pa nikada neću pljuvati po tim ikonama horologije za koju me veže strast i iskrena osećanja.
I uvek je taj Rolex na tnalu. Nikada se ovde nije našao neko, ko je osudio Thierry Sterna, da je običan manipulator, jer namerno koči proizvodnju čeličnog Nautilusa i Aquanauta. Kada bi imao znanje tipičnog Rolex hejtera, onda bih i ja počeo da lajem, da tako namerno manipuliše sa tržištem i umetno podiže cene. Kakve budalaštine.
I ponovo smo svedoci optužba anemičnog Suba, koji se od svojeg rođenja ne menja. Pa kako to, da se niko ne nađe pa da nešto napiše o anemičnoj Calatravi, koja je već 89 godina ista, PP Ellipse-u, koji je već 53 godine isti, Nautillusu, koji je već 45 godina isti, Royal Oaku sa 49 godina monotonije, JLC Riversu sa 90-godišnjem istim dizajnom, Cartier Santosu i Tanku, koji smaraju od dosade već 110 i 103 godina, Speedmasteru sa 64-godišnjem davljenjem, pa čak i tri godine starijem Glycine Combatu ili njegovom vršnjaku Breguet Type XX. Da spomenem samo neke. Nema tog junaka. Jer svi ti satovi očigledno imaju samo jednu grešku. Ako bi na njima pisalo Rolex, udavili bi se u fekalijama, koje bi za sobom ostavljali klovnovi i "ljubitelji" satova.
Svako ima pravo na svoje mišljenje. Ali jedno je argumentirano stajalište, potkrepljeno sa stvarnim činjenicama a nešto sasvim drugo je izlivanje vlastitih frustracija na ekranu.
Bookmarks sajtovi