Prijatno sam iznenađen kvatitetom informacija koje se mogu naći na ovom forumu.
Član sam od skoro, ali sam pročitao dosta postova i vidim da je ovo odično mesto za dobijanje saveta.
Ovde me je dovela moja želja da kupim ručni sat sledećih karakteristika: crni kožni kaiš, okrugli dimenzija do 42mm (pretpostavljam da mi veći ne bi stajao – tanke ruke obima 17.5 cm), malo grublji poslovni sat (ali ne sportski), volim detalje (datum, hronograf...). Cena, do 500 EUR. Kvarc ili automatik (ako može da se nađe dobar za te pare).
Kako već imam jedan Swatch sportski sat (na slici)
prvo sam pomislio na Swatch YOS440, kao jeftino rešenje koje uglavnom zadovoljava kriterijume (sem dimenzija).
Meni je ovaj sat veoma lep, ali sam na ovom forumu (a i drugde) pročitao komentare o Swatch satovima, uz savet da se u toj cenovnoj klasi pre ide na Seiko, Casio ili Festinu. Sem toga, nakon probe sam zaključio da je ovaj sat zaista preveliki za moj zglob.
Već 10-tak godina imam jedan Seiko koji me odlično služi. U pitanju je Seiko Presage Chronograph kao na slici:
Mala digresija: Ovaj sat je pre 3 godine slučajno završio sa belim vešom, opran na 95C i 1200 obrtaja. Sat je ovu avanturu završio sa potpuno raspadnutim kožnim kaišem (kopča je preživela), sitnim ogrebotinama na metalnom delu i otkačenom kazaljkom štoperice. Interesantno je da na staklu nije bilo ni najmanje ogrebotine (safirno). Nakon zamene kaiša, poliranja metalnog dela i nameštanja kazaljke, sat i dan danas radi savršeno. Odatle potiče moje poštovanje prema Seiko satovima.
Što se tiče sadašnjeg izbora, najviše mi se dopao Seiko SNP005P1 (ova starija verzija mi se više dopada od nove), mada se na stranim forumima neki žale i na kvarove.
Takođe, u obzir bi možda mogli da dođu i veoma slični SNP041P2, SRL021 a možda i dosta jeftiniji Casio EF-341L-1A.
U toku čitanja foruma, naleteo sam na interesantne Bulova satove.
Iako više volim satove sa crnim ciferom, posebno mi se dopalo kako izgleda Bulova Mechanical Automatic 96A111:
a zanimljivo izgleda i Bulova 63B139: Bulova Accutron
Od onoga što sam video kod nas, a da je cena pristojna i da se uklapa u moje viđenje poslovnog i malo grubljeg sata, tu je i Jacques Lemans Liverpool Titan 1-1703. Sat iznenađujuće dobro izgleda na ruci, ali mi se nije dopao osećaj: neočekivano je lagan za sat tih dimenzija, a kaiš deluje dosta slabo.
Ne žurim i imam vremena da na miru izaberem ono što mi se dopada (i uživam u traženju ). Shvatio sam da su cene preko bare mnogo niže, pa i to postoji kao opcija.
Ovo što sam predstavio (Seiko, Bulova, Jacques Lemans) je samo pokazatelj tipa satova koji bi mogao da dođe u ozbir. Ipak, otvoren sam za nove ideje. Voleo bih da dobijem neki komentar, a možda i predlog nekog drugog mogućeg rešenja.
Veliki pozdrav.
Bookmarks sajtovi