Poštovani članovi foruma,
Redovno čitam forum, a u nekoliko navrata u zadnjih par godina sam se obraćao za pomoć članovima foruma. Uvek ste maksimalno izlazili u susret, na čemu se iskreno zahvaljujem.
Vlasnik sam dva automatik sata, u pitanju su Seiko ronilacki satovi, od kojih je jedan kupljen po preporuci jednog od clanova foruma. Pored ta dva klasicna ronilacka Seika, posedujem dedin Glashutte, kao i jedan kvarcni Zodiac.
Elem, slozile su se kockice i mislim da je nastupio period za kupovinu sata u visem cenovnom rangu. Ne bih da koristim reci tipa "respektabilan", "luksuzni" ili slicno jer sustinski to nije to, a i subjektivne gradacije i svrstavanja mi deluju izuzetno pretenciozno.
Spreman sam da uložim između 1500-2000 evra u novi sat. Vizuelno i stilski mi se najviše dopadaju ronilački satovi ali se ne bih ograničio na taj tip isključivo.
Da ne bi lutali, dao bih neke osnovne karakteristike:
1. Automatsko navijanje
2. SS ili titanijumsko kućište i narukvica
3. Swiss made poželjno
4. 40-43 mm
5. Naličje prstena (poželjno rotirajućeg)
6. Diver, hronograf, GMT ili 24h sat
7. Nov sat
Potencijalni favoriti:
1. Longines Hydroconquest
2. Oris Diver
3. Oris Aquis
4. Oris Regulateur Der Meistertaucher
5. Fortis Marinemaster B-42
6. Fortis Cosmonaut
7. Glycine Airman
8. Breitling Colt
9. Breitling Superocean Heritage 42
Zadnja dva cenovno odskacu ali postoji varijanta da se podigne prag.
Longines Hydroconquest mi deluje najsiromašnije na ovom spisku i čini mi se da svoju cenu drži isključivo zahvaljujući slavnom imenu. Kada je Longines u pitanju, mogu doći u obzir i primerci iz drugih kolekcija (Heritage, Admiral, Master Colection).
Obzirom da sam praktičan i čovek tehnike, jako mi je bitan segment održavanja i pouzdanosti. To je aspekt koji može odbiti od nekog sata ili pak određene modele svrstati među favorite.
Ja sam svestan da su u pitanju relativno slični satovi, da su mehanizmi manje više slični i da je će ova dluka na kraju imati dosta subjektivnih aspekata. Ipak, voleo bih da čujem mišljenja i sugestije članova foruma. Otvoren sam za sve predloge.
Imam mogućnost nesmetane kupovine u inostranstvu, tako da nismo ograničeni na domaće prilike.
Nisam zainteresovan za Sinn, Steinhart, Hamilton, Tag Heuer.
Zahvaljujem se svima i izvinjavam na opširnom tekstu.
Srdačan pozdrav!
Bookmarks sajtovi