Mislim da je Neša objasnio
Mislim da je Neša objasnio
"Well, it's nothing very special. Uh, try and be nice to people, avoid eating fat, read a good book every now and then, get some walking in, and try and live together in peace and harmony with people of all creeds and nations...."- Monty Python's The Meaning of Life
Bilo bi interesantno videti koje su to švajcarske komponente u tom mehanizmu.
Možda pomogne: http://forums.watchuseek.com/f72/cla...wn-312588.html
Poslednja ispravka: skydrummer (5.8.2014. u 22:10)
I ja bih to voleo da znam, tj. da pronađem podatak o detaljima, mada mi se čini da su Hadžija i Vladas sasvim dobro opisali situaciju. Zakonski gledano, sat može da ima oznaku da je švajcarski, ali se postavlja pitanje o onih 50% vrednosti. Cela priča me podseća na situaciju Renault vs. Dacia, s tim što ovde imamo drugačiju priču, tj. da se lepi ona skuplja etiketa. Ne ulazim u ocenu kvaliteta ni pomenutih satova niti automobila, samo upoređujem.
Kvarcni satovi su precizni. Mehanički satovi imaju dušu.
Neka bude tako....al pitam se zasto bi Svajcaraci podizali
Kineze???? Zasto im daju pravo da napisu logo????
Zasto Svajcarci uzimaju kineske mehanizma pa posle
kaze da je Svajcarski>> Zasto idu na svoju stetu ugradjujuci
kineske mehanizme??? Jel zbog para?????..Ne verujem
Sve u svemu dosta je jeftinije,kontrola kvaliteta je jača a i sami kineski mehanizmi nisu opšte loši,oni mehanizmi koji nisu u kopijama
next year at this time I'll be a millionaire
Istina, Stuhrling nije los brend, ali definitivno nije pravi svajcarac. To sto mu oni daju pecat "Swiss Made" je rezultat preciznog koriscenja tzv. "loophole", iliti rupa u zakonu. Sto se mene licno tice, kod luksuzne robe poput satova, ako je deo makar jednom izasao van granica Svajcarske to vise nije pravi svajcarski sat.
"Vecina drustva zna sta je amortizer, sta je gibanj, sta je obarac, snajperski nisan... samo ja znam kako oni rade, i samo ja konstantno ucenje o tome vidim kao normalno."
Može da se pročita poredjenje, dobar je link.
Zajedničko je skoro sve, osim balansa i spirale, i male modifikacije kod cannon pinion, i najverovatnije pogonske opruge(nije potvrdjeno). Postoji jedan rubin više na Swiss modelu ali na totalno nebitnoj lokaciji.
Što se tiče Swiss made oznake, već dodavanje samog balansa i custom made rotora donosi prevagu od 50%.
Ono što je evidentno je to da ovaj mehanizam zakonski ispunjava uslove za Swiss made.
Što se mog ličnog razmišljanja tiče, volim jasnu situaciju. Ne volim kićenje tudjim perjem...
Being an engineer is a state of mind and therefore cannot be learned or forgotten!
Ono što je meni interesantno jeste kako nešto što je "assembled, inspected, and certified by..." a nije "produced" može biti Swiss made više nego China made. Eto recimo da mehanizam zaista ima neke komponente koje su proizvedene u Švajcarskoj ( tih 50% , mada zaista je pitanje koji je interes Švajcarcima da pomažući kineske mehanizme potkopavaju sopstvenu industriju ) ali šta je sa drugih 50% mehanizma koji nisu iz Švajcarske i šta je sa ostalih 100% sata ( kućište, kaiš, staklo ) za koje nigde ne piše da su proizvedeni u Švajcarskoj nego su assembled ... Pri tom ne komentarišem kvalitet sata.
Čini mi se da ono što zakonodavac može da ozakoni to zdravoj logici neretko ostaje misterija.
Mada možda je rešenje negde na tabli :
Poslednja ispravka: skydrummer (6.8.2014. u 15:56)
I ja neznam zasto bi Svjcarci zakopavali
sami sebe podizuci Kineze.Kinezi jos nisu
u mercedes,BMW,Citroen,Pezo,reno,Porse....
WV ima dve fabrike u Kini ne jednu..audi se
tamo pravi..Tuareg,Skoda octvia,fabia
Znaju Svajcarci koja je pretnja od zutih mrava
Kako ce na to reagovati Rolex,Tag-Hauer,Tissot
da se prodaje nesto sto nosi oznaku Swiss made
a nije Svajcarsko....mislim da ovde nesto nije u redu
Bookmarks sajtovi