Kao ljubitelj ruskih ( sovjetskih ) satova osećam potrebu da kažem koju mudru .
Čovek po imenu Juri Levenberg je pre svega trgovac ruskim satovima a napisao je i knjigu posvećenu SSSR satovima. Između ostalog ima i brend po imenu "PILOT" , koji po nazivu a pomalo i logu podseća na POLET ( tj. Poljot ) satove. U tim satovima često nisu ruski mehanizmi, šuška se da se satovi prave u Kini ( ovo poslednje ne mogu da potvrdim ). Takođe isti čovek ima sajt posvećen Strela satovima iako to nisu njegovi satovi i sa istorijom slavnih Strela nema doslovno ništa. Te Strele proizvodi Maktime kompanija ( a ne Juri Levenberg ) koja je kupila Poljotovu fabriku , tu posebno mislim na mašine za izradu mehanizama. Volmax kompanija je kupila brend Šturmanski. Maktajmove Strele prodaje između ostalog Juri Levenberg ( na svom sajtu http://www.strela-watch.de/ ) , zatim prodaje ih i Julian Kampmann na svom sajtu ( Search results for: 'strela' | Poljot 24 ) , verovatno ih još neko prodaje.
Koliko sam čitao Julian Kampmann ima bolju reputaciju kao prodavac od Juria Levenberga.
Juri Levenberg takođe ima svoj blog Pilot | Russische Sammleruhren | Juri Levenberg . Iako nema nikakve veze sa Molnijom njegov blog se upravo tako zove. Kada bi neko Juria Levenberga nazvao uzurpatorom sovjetske horologije i čovekom koji živi od tuđe slave ja ne bih znao da dam ni jedan argument u njegovu odbranu.
Iz nekih principa ne bih kupovao "Pilot" satove pri čemu ne tvrdim ni da su loši ni da su dobri. Jednostavno priča koja stoji iza njih mi se ne sviđa.
Kada već spomenuh Strela satove pored tih Maktajmovih Strela postoje i Volmax Šturmanski Strele za koje mehanizme proizvodi Maktajm. S obzirom da već potoje Strele ( Maktajmove ) i obzirom da je Volmax svoje Strele hteo da izdvoji, da ne kažem brendira, onda je pridodao naziv Šturmanski. To je pomalo apsurdno jer su Strele i Šturmanski satovi bili brendovi ili linije satova u okviru nekadašnjeg Poljota ali pošto je Volmax kupio pravo na ime Šturmanski odlučili su da na taj način zaštite svoje Strele . Dakle kada vidite novu Strelu to je Maktime Strela a kada vidite Šturmanski Strelu to je Volmax Strela. Inače Maktime Strele su jeftinije i manjeg prečnika ( dakle po pitanju veličine bliže su orginalnim SSSR Strelama ) od Volmax-ovih koje imaju i nešto dekorisaniji mehanizam.
Inače poslednji hronograf na kojem piše Komandirski , inspirisan je hronografima koji su 1980-tih pravljeni za tržište Italije. Nisam siguran šta je tu bilo Vostokovo osim loga i na zapadu prepoznatljivog imena i logoa Komandirski.Unutra je bio Poljotov 3133 meh, poljotove kazaljke itd.
Colaja ako se slučajno pitaš ko je u ovom metežu "čist" ruski proizvođač satova. Odgovor je Vostok. Proizvođač koji potiče još iz SSSR vremena, još uvek na dosta svojih satova gaji SSSR dizajn, proizvođač koji u potpunosti ima zaokružen ciklus proizvodnje ( od rubina, opruga, mehanizama pa do kućišta ) i kako to dolikuje sovjetskim proizvođačima usko povezan sa armijom ( Vostok satove nosili SSSR vojnici mada nosili su ih i civili a takođe proizvodi razne tajmere itd za granate i slično, nije presudan ali interesantan podatak).
Ukoliko sat ne mora biti hrongraf ja ti preporučujem Amfibiju 1967. Takođe rekao bih da su mi veoma lepe Maktajmove Strele.
Bookmarks sajtovi