Dr.Igy kaže:
Pozdrav,
moje mišljenje, a bazirano na mojem vlastitiom iskustvu kupovine satova i nekim razmišljanjima koje sam stvorio čitajući o satovima unazad 10,12 godina.
1-2kEur nije dovoljno za bilo kakav ozbiljan sat. 1-2 kEur je bačena lova jer sve što kupiš za te novce ne vrijedi ništa osim što platiš brand, reklame..Omega(imam npr. Seamaster Planet Ocean 2005 godina), Tag itd. U toj cjenovnoj klasi, jedino što ja vidim da bi vrijedilo uloženih para, je njemački Sinn...
Radije se malo strpi mjesec,dva; godinu dvije... furaj kantu od 50 eura ili mobitel pa skupi 4keur - 5 keur... a za tu lovu ipak možeš kupit neki ozbiljni model koji ima povijest, karizmu, vlastiti mehanizam itd... To je ono što čini pravi muški sat.
Od Taga defintiivno kako je kolega predložio neka od Grand Carrera, pa nadalje Monaco, pa Omega Speedmaster Professional(onaj sa mjeseca)...i ako želiš da imaju vrijednost za 20,30,40 godina moraju biti limited editions...sve što nije nema realno nikakvu naknadnu vrijednost.
Npr. ja uzeo Planet Ocean Seamaster...super sat, dobio je s popustom(Beč) i - Mwst u to doba za jedno0 2000 eur neto.Vrhunski sat, nikakav problem, odradio i servis krajem prošle godine...ali taj sat nema nikakvu vrijednost na tržištu rabljenih satova...niti će ikad imat. A dvoumio sam se za Speedmaster profeesional limited edition iz te godine..koji je bio oko 3000 neto eur...
Nikada više, da krećem ponovo, ne bi kupovao u cjenovnom razredu 1-2keur.
Ja već 3 godine skupljam za nešto...i možda ubrzo relaiziram...javim....
Na koncu sa 4keur - 5keur ti ulaziš u sferu IWC-a, Zenitha, Glassuhutea, Rolexa...svašta se već može naći u Njemačkoj i Austriji...gdje će još godinama trajat -15% mwst na sve što ispregovaraš s njima...
Eto moje mog mišljenja.
sretno
Bookmarks sajtovi