Pozdrav svima pre svega ,nasledio sam od dede Marvin kupljen davne 1971 u Beogradu koji je kratko nošen i ostavljen da stoji. Stajao je nekih 25-30 godina i onda sam slučajno naleteo na ovaj veoma dobro osmišljen forum i naravno zagrejao se za satove. I tako pošto Marvin nije hteo da krene bez obzira što je bio navijen i mućkan odem kod sajđije . Pogleda ga nekoliko sekundi i kaže - za te stare satove nema delova neće ti to niko popraviti. Pomalo razočaran odem kod još dvojice i dobijem slične odgovore. Ali. Slučajno upoznam komšiju za koga nisam ni znao da je zaljubljenik u satove i ispričam mu. Dobijem i adresu i telefone pa ne budem lenj i odem u radnju. Kratko objasnim a majstor donese neku glomaznu alatku te ga otvori. Mehanizam je sinuo kao da je od zlata. Pregledao ga je kratko pa kaže da je popio vlagu i da je jedan deo korodirao ali da je generalno ispravan i da mođe da se sredi.
Da skratim -zamenjen je jedan mali zupčanik , sat je servisiran, poliran i radi odlično.U poslednjih desetak dana nisam primetio neko odstupanje veće od 35 sec što je oko 3.5 sec dnevno i to ga svrstava u klasu tačnijih po nekom mom mišljenu.
Na netu nigde nisam uspeo da nadjem nijednu sliku takvog sata što me veoma čudi. Ni na Marvinovim forumima u belom svetu isto. Majstor koji ga je popravio kaže da je caliber 580 C.
O tom mehanizmu nisam uspeo da nadjem nigde nikakve podatke. Broj rubina nepoznat,čelik pozlaćen,automatik,datum,može se i ručno naviti.
Možda neko nešto zna o ovom mehanizmu bio bi zahvalan na nekom podatku.
Pozdrav svim članovima.
A da, kada snimim deo koji je zamenjen postaviću ga mada mislim da i nije bitno.
Bookmarks sajtovi