Poštovani ljubitelji satova,
Nisam neki veliki obožavalac, niti kolekcionar, ali volim da vidim dobar sat, još kada ga taj koji nosi, zna da ga nosi kako treba i uz šta treba...
Na ovaj forum došao sam pre nekog vremena u potrazi za informacijama, a sada bih postavio i neka pitanja pa sam rešio da se registrujem i prikažem moje satove koje su kao nove kupovali moji preci.
Da počnem od najstarijeg:
Prilog 127702
za koga sam još dok se moglo za džabe, od Omega muzeja dobio sledeće podatke:
Inače sat je ispravan i funkcionalan.
Sledeći je takođe Omega, za koji sam zakasnio da dobijem izvod iz muzeja, jer ubrzo posle prijema za prethodni sat ovu opciju su privremeno isključili sa sajta, a kada su je vratili više nije bilo besplatno, sada se plaća 120 franaka.
Geneve, solid gold, 552 kalibar, tadašnja preporučena prodajna cena 495 franaka, po broju 27 i nešto miliona proizveden negde 1968. Oštro oko će primetiti da ima oštećenje cifera nastalo lomom stakla, tako da staklo nije original. Ni krunica nije original, ne znam iz kog razloga, original je nabavljenan treba da se montira. Kaiš razumljivo nije original. Poseduje original kopču i kutiju.
Tu bi bilo i prvo pitanje, kakva je kod nas mogućnost nabavke kožne narukvice 17mm, trenutno je na satu od 18mm malo sužena, na koju ne može da se stavi original kopča.
Treći je Seiko:
Nije 5, ali je 7005! Po broju proizveden u januaru 1971. Original narukvica, koja je bila nekompletna, ali na svu sreću nađeni nedostajeći delovi. Pre nekoliko dana prvi put ikada otvoren i kompletno očišćen i podmazan, doduše nije korišćen poslednjih 20-tak god.
I poslednja dolazi Doxa:
U principu, ovaj sat je meni velika nepoznanica i najviše zbog njega sam i došao na ovaj forum. Ne mogu nigde da nađem ništa o ovom satu. Ono što znam sat je dobijen krajem 70-tih ili početkom 80-tih. Rekao bih da je pozlaćen. Narukvica naravno nije original. Sat kao što vidite na prvoj slici od gore jako dobro izgleda, međutim sa zadnje strane je u prilično lošem stanju, vidna su velika oštećenja, meni deluje kao neka vrsta korozije... Postoji problem i u radu, užasno mnogo žuri, 3-4 min na sat!
Pitanja su:
Da li neko nešto zna o ovom satu, kalibar, osnovni podaci, približna godina proizvodnje, istorijat...
Da li je sat vredan ulaganja s obzirom na probleme, ili ga prosto ostaviti u kutiji (ima original) kao neku sentimentalnu vrednost?
Veliki pozdrav!
Bookmarks sajtovi