Haifisch23 kaže:
Hvala svima!
Davore. Mislim, da će biti nekih detaljnijih osvrta na većinu modela, čak i onih, koji su već bili opisani ranije u temi. Pošto sam se nekada bavio recenzijama rock albuma, možda će biti nešto u tom stilu. Neću ulaziti u istoriju brenda i modela, nego više na pojedinosti uz ocenu pojedinih elemenata, te naglašavanja prednosti i određenih slabosti modela - u celini.
Nešoni - Na moju žalost, ja nisam jedan od onih, kojima ograničavanje dobro polazi za rukom. Kada bi nabrajao, šta bi sve moglo, da uđe u kolekciju, ne bi bilo kraja. Pošto su mi oduvek najviše grejali srce hronografi, zato sam se odlučio, da ću jednog dana ispuniti tu želju i kolekciju zatvoriti sa 6, eventualno 7 najlegendarnijih modela. Ovo je za takvog manijaka, kao što sam ja, najbolje rešenje,, jer je već 8. mesto u cenovnom segementu nedostižno. To je Universal Geneve Nina Rindt ili Evil Nina, da ne govorim o devetom i desetom mestu (Patek Philippe i A. Lange Sohne). Ovako: 1. Omega Moonwatch; 2. Rolex Daytona Steel; 3. Zenith El Primero Chronomaster; 4. Breitling Navitimer; 5. Tag Heuer Carrera; 6. IWC Portugisier i eventualno 7. mesto Breguet Type XXI, je ipak nešto, što je dozvoljeno sanjati.
Što se tiče imena koje pominješ: Seiko SKX 007. Slažem se, legenda svoje vrste. Inače, što se tiče Seika - mislim, da je na ovom forumu već dobro poznata simpatija, koju gojim prema ovom brendu odnosno izričito o politiki brenda, ne o kvaliteti satova. Zato sam kolekciju reducirao samo na jedan model. To mi je izuzetno drag SPB083J1 (Great Blue Hole), koji sadržava sve ono, što želim od ovog brenda: 6R15, Human Made, Safir, Made in Japan i jedan od najlepših brojčanika, koji sam video do sada. Naravno Seiko ne bi bio Seiko, pa čak i sat od 1.300 € služi sa nepotpisanom krunicom ali to je sudbina Prospex serije. Evo, baš juče sam u rukama držao novi Alpinist model - kriminal (izuzevši mehanizam) u odnosu na prošlu verziju, pre prekvalifikcaije ovog sata u Prospex liniju. Dodati X na brojčanik Alpinista je, ko Mona Lisi nacrtati brkove.
Longines - puno je modela, koji mi se sviđaju. Bio sam u velikoj nedoumici. Novi Hidroconquest 41,0 mm sa keramikom, fenomenalnim mehanizmom i izuzetno privlačnim plavim dialom. Za mene lično, najbolji izbor za sat u razredu do 1.500 € ali je prevladao gore pomenuti Seiko SPB083J1. Čak i moja supruga nije mogla da veruje, da sam dao prednost japancu pred švajcarcem, ali Great Blue Whale uživo ima neku magičnu moć, a ko sam ja, da se odupirem....
Za sada mi Longines 1/100 Roland Garros sa super quartz mehanizmom i štoperom sa preciznošću do stotinke sekunde pruža izuzetno zadovoljstvo.
Mido - model, koji imam i koji je vrlo redak Multifort Panda sa Valjoux 7750 Top Grade od ovog brenda daje i više, nego što sam tražio.
Powermatic mehanizam sam dostigao sa zelenim Hamiltonom Pan Europe, naravno bez plastike u sebi a što se tiče PVD, Victorinox Dive Master 500 M, zadovoljava i ovaj uslov.
Polaku ću početi, da spremam detaljnije opise i ovim putem pozivam i ostale članove, da i za svoje satove daju neki ličan utisak, šta je ono što je prevagnulo za kupovinu, da li bi se još jednom isto odlučili i slično. Nije potrebna detaljna recenzija, jer smatram, da je možda to razlog, što neki ne žele, da se upuste u koštac sa time, nego samo lični utisci. Lepo je gledati slike lepih satova ali bi ih reči vlasnika još više obogatile.
Bookmarks sajtovi