Evo opisa i prvih dojmova moje Tune.
Punim imenom Seiko SBBN 015 Prospex Marinemaster 300 ili popularno zvana Tuna.
Sat dolazi u lepom pakovanju. Prvo velika crna kartonsko-zastitna kutija iz 2 dela. Unutra je kutija koja je zbilja dobro uradjena u kojoj je odlozen sat. Dolazi sa svim uputstvima, karticom, garancijama.
Kada se sat izvadi iz kutije i uzme u ruke ostavlja jako dobar dojam. Sat je izradjen u celiku, veoma mocnog izgleda. Robustan. Gabaritima pravi snazni diver. Upecatljiv dojam ostavlja zastitni prsten oko samog kucista. U skladu je i krunica koja je na polozaju satnog markera 4. Velika, lepo uradjena sa velikim znakom S.
Nadalje pogled privlaci sam cifer. Crni, matiran sa preciznim natpisima u donjem delu. Kod satnog markera 3 smesten je pregledan prozor za dan i datum. Kazaljke velike, jasno citljive kao i sami minutni markeri. Satni markeri, kazaljke i velika centralna sekundara u poznatoj seikovoj iluminaciji o kojoj zbilja ne treba trositi reci. Takodjer naglasiti da osim sto svetle da mozes po noci citati novine, i drzi jako dugo.
Zbog velicine samoga cifera, mat podloge i velikih kazaljki sat je jako citljiv. Meni, ovako starijem jako bitan detalj kod sata. Nema potrebe naginjati ga ka sebi da se jasno vidi koliko je sati. A tome pridonosi i jedan jako vazan detalj. Naime, sat izuzetno lezi na ruci. Velika donja povrsina i minimalni lugovi sat drze na sredini zgloba bez obzira na njegovu velicinu a i tezinu. Udoban za nosenje. Moj zglob je sirok, plosnat, i ukupnog obima od 19.5 cm. Ali isproban je i na manjim zglobovima i takodje isto tako stoji na sredini zgloba.
Narukvica se lepo uklopila u vizuelnu filozofiju sata. Krupni linkovi, jako lepi prelaz i spojnica linkova sa obrusenim uglom na spoju. Sa 22mm kod lugova dolazi na kopcu na 20mm. Kopca je velika, precizna sa dvostrukim sigurnosnim sistemom. A tu i dolazi Seikov sistem produzetka za ronilacko odelo.....ipak je prvenstveno taj sat diver! Sam produzetak jako lep, nazvan microregulator a po meni slobodno se moze zvati macro. Zanimljivost kod nje je i ova.....sat stavite na ruku, obadva sistema zakopcate i tada mozete spojiti microregulator na zeljenu duzinu. Vrlo prakticno i jednostavno.
Moj sat ima naknadno ugradjeno saphirno staklo sa AR premazima a u originalu je seikov hardlex.
Iznad stakla je luneta u celiku, crne boje sa 120 klikova. Jako lepo i tacno klizi. Zastita kucista stiti i polovicu lunete tako da se trebate malo navici kada ju pokrecete. A na dobro se covek brzo navikne.
Unutra je ugradjen seikov poznati quartz mehanizam oznake 7C46, koji ide samo u Prospex seriju satova. A za koji se tvrdi da je jedan od najpreciznijih,najboljih i da je s pravom sam vrh HEQ-a.
Sat je WR 300m.
Zakljucak....hm.....Seiko je napravio sat po mojoj meri. Lep, upecatljiv, precizno uradjen, kvalitetan, privlaci pogled i moj i drugih.....ma sta reci.....samo ovo .......TUNA!
Prvo malo o merama i dimenzijama
A sada neke fotke
Bookmarks sajtovi