Vladimir Pejakovic kaže:
Pa da krenemo sa hronografima.
Seiko 6139 – 6002
Iako moram priznati da nisam ljubitelj Seiko satova, ovo je model koji me osvojio na prvu i kojeg sam morao uvrstiti u kolekciju. Šta reći o seriji 6139, a da već nije rečeno i da nije poznato. Seiko 6139 je predstavljen širokoj publici 1969 godine i ponosno nosi titulu prvog automatskog hronografa koji je ušao u serijsku proizvodnju, maja meseca iste godine. Horološkoj težini ovog specifičnog modela doprinosi i činjenica da je Seiko 6139 – 6002 prvi automatski hronograf koji je bio u svemiru, za vreme Skylab 4 misije 1973e godine. Iako je u to vreme zvanični sat NASA za svemirske misije bila Omega Speedmaster, Pukovnik američkog vazduhoplovstva i NASA astronaut William Pogue je u svrhu treninga i pripreme za Skylab 4 misiju kupio jedan 6139 – 6002 da ga koristi za merenje sekvenci vremena za uključivanje motora i održavanja kursa letelice u svemiru. Iako je prilikom početka misije zadužio oficijelnu Omegu, Pukovnik Pogue je poneo i svoj 6139 – 6002 jer je navikao da rukuje Seikom i tako je počelo još jedno poglavlje horološke istorije. Sat nije korišten za vreme šetnji po svemiru i za taj delić horološke slagalice se čekalo narednih 12 godina i na Spacelab D1 misiju u kojoj je korišten Sinn 140 sa kultnom lemania 5100. Sve ove činjenice, kao i njegov atraktivan izgled čine Seiko 6139 – 6002 popularno zvani „Pogue“ jednim od najkolektabilnijih horoloških primeraka danas. Nazalost, Seiko kao da je zaboravio na parče horološke istorije koje poseduje i ne nalazi za shodno da izbaci s vremena na vreme re-issue ovog modela, za razliku od Omege koja to redovno radi sa Moonwatch-om. Na sreću nas kolekcionara, zbog činjenice da je proizvođen gotovo čitavu deceniju, još uvek se može naći dosta primeraka ovog kultnog modela u pristojnom stanju za korektnu sumu novca. Moj primerak Seiko 6139 – 6002 je kupljen na KP, a kako izgleda, može se videti na priloženim slikama.
Bookmarks sajtovi